Mera rut vid kusten än i inlandet

Publicerad

Hushållsnära tjänster ökar men skillnaderna mellan kust och inland är stora.

Det uppger städföretag som TT talat med i Norrland.

I inlandet är det mest populärt med flyttstädningar och fönsterputs.

-Veckostädningen vill folk sköta själva, säger Peder Stenbom på Vilhelmina Städ i Västerbotten.

När vårsolen kommer fram går städfirmans telefon varm.

-Jag slänger in en annons om fönsterputs i lokaltidningen i april och blir fullbokad till juli. Men sen är det tyst tills folk flyttar eller vill ha en ny fönsterputs.

Lite pinsamt

Peder Stenbom hoppades att rut-avdraget skulle innebära nya regelbundna privatkunder utöver de veckovisa företagsstädningarna firman har ägnat sig åt sedan starten för nio år sedan.

-Men det är trögt. Jag har fem återkommande privatkunder i veckan, tre är pensionärer och två är barnfamiljer. Det är förvånande få men jag tror att det sitter långt inne att be om hjälp för många. Man tycker att det är lite pinsamt.

Peder Stenbom berättar om kollegor i städbranschen i Umeå som fått nyanställa sedan avdraget infördes.

-Skillnaderna mellan hur rut slagit igenom vid kuststäderna och här i inlandet är stora. Vi har fler flyttstädningar, folk som lämnar orterna. Dessutom är mentaliteten lite annorlunda. Man vill liksom klara sina dammråttor på egen hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer