• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Boprisindikatorn stiger nu för tredje månaden i rad. Foto: TT

Fler tror på stigande bopriser

Uppdaterad
Publicerad

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser under det kommande året har ökat till 40 procent i april, enligt SEB:s Boprisindikator. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med månaden före.

Andelen som tror på sjunkande priser har samtidigt minskat 1 procentenhet till 19 procent.

Sammantaget ger det en Boprisindikator på 7, en uppgång med 3 enheter jämfört med föregående månad.

”Boprisindikatorn stiger nu för tredje månaden i rad. Men det är långt upp till nivåerna vi såg innan höstens fall och i Stockholm är det fortfarande fler som tror på nedgång än på uppgång. Det vittnar om den genuina osäkerhet som många fortfarande känner”, skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar till TT.

Var det här väntat med tanke på amorteringskravet som trädde i kraft den första mars i år?

– Det var väl inte oväntat att den här uppgången fortsätter, men jag tycker inte riktigt att man kan koppla ihop det med amorteringskravet, säger Jens Magnusson till SVT Nyheter.

Några skakiga månader framför oss

Magnusson menar att många, inklusive experter och bedömare, tror att det kan bli några skakiga månader till på bostadsmarknaden – kanske fram till sommaren.

– Men på ett års sikt så tror nog de flesta, både privatpersoner och experter, på en stabilare marknad där bostadspriserna kommer stabiliseras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.