Bostadsköpare bör tänka på de renoveringar som kommer behöva göras i framtiden. Foto: TT

Det ska du tänka på när du köper bostadsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Vad bör du tänka på när du köper en bostadsrätt? SVT Nyheter tog hjälp av privatekonomen Arturo Arques som ger sina bästa råd.

Det viktigaste punkten är att kontrollera hur mycket bostadsrätten har i lån. Gå in i den ekonomiska planen och se hur stor andel bostadsrätten har på lånet. Sedan är det bara att dela det med lägenhetens antal kvadratmeter. 

– Generellt sett skulle jag säga att en skuldsättning på över 10-12 000 kronor per kvadratmeter i nyproduktion, då börjar det bli högt säger Arturo Arques.

Men i Stockholmsområdet får man räkna med något högre skuldsättning.

– Där skulle jag säga att det börjar bli högt när vi pratar 15-16 000 kronor per kvadratmeter då är det även högt för att vara i Stockholmsområdet anser Arturo Arques. 

– Förr i tiden var det bostadens yta som styrde vilken månadsavgift som skulle betalas. I dag tar man hänsyn till många andra faktorer, säger Arturo Arques.

Förutse renoveringar i framtiden

Det är inte ovanligt i dag att en mindre lägenhet i nyproduktion betalar en väsentligt högre månadsavgift än vad man skulle gjort om man gått efter strikt bostadsyta. Han anser att reglerna måste göras klarare och tydligare.  

– Förr i tiden hade man ett andelstal. I dag är det inte ovanligt att man har ett andelstal för vilken insats som ska betalas och ett annat andelstal för vilken månadsavgift som ska betalas.    

Det här är bara några av de saker som finns på en checklista som alla bostadsrättsköpare borde gå igenom innan man skriver kontrakt. Andra saker som är viktiga är att mäta upp vilken bostadsyta man köper, och att se till att föreningen sätter av tillräckligt med pengar till underhåll för de renoveringar som måste göras någon gång i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.