Siffertrixandet gjorde huset dyrare än i annonsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte enkelt att köpa en bostadsrätt. SVT har besökt ett Attefallshus som var utannonserat för 66 000 kronor per kvadratmeter. Men när man tar med allt i beräkningen blir priset nästan det dubbla.

Det började med ett nyhetstips i december förra året. ”Det finns Attefallshus i Täby till salu som kostar en förmögenhet – hela 2 375 000 kronor”.

Pris bytt mot frågetecken

När vi tar kontakt i januari med den ansvariga mäklaren Marcus Torell, vd för Magnussson mäkleri AB, har han tagit bort priset.

På frågan varför säger han att det är ett sätt att testa vad kunderna är beredda att betala. Sedan får vi beskedet att han vill vänta med att lägga ut Attefallshuset tills huset är besiktigat och klart.

När huset kommer ut till försäljning har priset sänkts med nästan 400 000 kronor till 1 995 000 kronor.

Ytan felaktig

Men hur dyrt är huset egentligen? När vi går in på Hemnet ligger priset på 66 500 kronor per kvadratmeter. Men det är något som inte stämmer. För mäklaren har uppgivit i annonsen att bostadsytan är 30 kvadratmeter – så stort får ett Attefallhus inte vara.

– Vi ville marknadsföra det så, säger mäklaren Marcus Torell

På frågan om han som ansvarig mäklare inte borde känna till att man inte ska skriva felaktiga uppgifter i annonsen svarar han:

– Jo absolut.  Men inklusive loftet så är det vad du får. Så därför tyckte jag att det var en siffra som man kunde använda.

Mäklaren Marcus Torell

Korrigerar uppgiften

Mäklaren har alltså räknat in loftet i bostadsarean, något som inte är tillåtet. När SVT kontaktar den ansvariga annonsören Hemnet tvingas mäklaren korrigera uppgiften och sänka bostadsarean till den korrekta siffran 23 kvadratmeter.

– Jag tyckte att det var en tolkningsfråga i just det här fallet. Men nu har vi ändrat och nu kommer vi inte att göra om misstaget, förklarar sig Marcus Torell.

Minimalt intresse

Detta gör att bostadsrätten klättrar snabbt på Hemnets lista. Med sitt nya pris är den dyrast i Täby – 86 739 kronor per kvadratmeter. 

Intresset är därför minimalt den söndag vi är där. Två personer, mor och dotter, dyker upp på visningen. Och mamman reagerar på prislappen:

– Det är väldigt mycket, säger Rosanna Ogebjer som är ute efter att hitta en bostadsrätt till sin dotter

För högt?

– Ja, för Täby kan jag tycka att det är så.

Skuld ingår i köpet

Men sedan tillkommer skulden. Den nya bostadsrättsföreningen är högt belånad och en oproportionerligt stor del av skulden har lagts på det lilla Attefallshuset. Det gör att säljaren hoppas plocka ut hela 110 000 kronor per kvadratmeter vid försäljningen.

– Det är helt otroligt säger Rosanna Ogebjer.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är alldeles för högt. Det är nästan jag vill inte säga så hårda ord men 100 000 är alldeles för mycket.

”Marknaden sätter priset”

Men mäklaren försvarar priset:

– Det har sålts betydligt dyrare Attefallshus, säger Marcus Torell. Sedan är det inte upp till oss att avgöra vad marknaden vill betala, utan marknaden kommer att sätta sitt pris precis som den gör för alla bostäder.

I det här exempel steg alltså priset per kvadratmeter från 66 500 till nästan det dubbla.  110 000 kronor per kvadratmeter när man räknade rätt på bostadsytan och tog hänsyn till skulden.

Men det är svårt för en vanlig konsument att förstå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer