Allt färre får 80 procent av lönen när de är sjuka eller föräldralediga, visar rapporten från Försäkringskassan. Foto: TT

Försäkrade arbetsinkomstdelen minskar för fler arbetstagare

Publicerad

Allt färre arbetstagare får ut 80 procent av lönen när de är sjuka eller föräldralediga, eftersom de tjänar mer än vad socialförsäkringens inkomsttak tillåter. Det visar en ny analys av Försäkringskassan. 

– Det påverkar tilliten till systemet, säger Ulrik Lidwall, författare till rapporten.

I och med att löner har blivit högre i snabbare takt än inflationstakten, minskar den försäkrade andelen. Detta eftersom allt fler arbetstagare tjänar mer än taket för maxbeloppet en person kan få i ersättning från socialförsäkringen. Det gäller bland annat sjukpenning, tillfällig föräldrapenning för vård av barn – VAB, och föräldrapenning.

– När taken ligger kvar blir det en mindre del, över tid, som är försäkrad i de här systemen. Det blir ett problem eftersom man betalar avgifter på hela sin inkomst, men får ersättning för bara en del av den, säger Ulrik Lidwall. 

Kraftig ökning av arbetstagare över taken

Inkomsttaken ligger vid månadslöner på 30 000 kr för sjukpenning och tillfällig föräldrapenning, och vid 40 000 kr för föräldrapenning, enligt rapporten.

Två tredjedelar av kvinnorna och knappt hälften av männen har hela inkomsten sjukpenningförsäkrad. Arbetstagare som därmed tjänar över taken har ökat kraftigt sedan början på 90-talet.

Tittar man på utvecklingen av andelen arbetstagare som tjänar över taket för tillfällig föräldrapenning, har siffran stigit från drygt 2 procent till över 30 procent för kvinnor. Samma siffra för män har ökat från ungefär 15 till över 50 procent. 

Dubbla avgifter

Men de flesta arbetstagare som tjänar över taken har oftast kompletterande avtalsförsäkringar som ska täcka upp inkomstbortfallet. Men det, enligt Ulrik Lidwall, kan också bli problematiskt. 

– Att behöva betala två gånger kan man diskutera om man tycker att det är okej. Historiskt sätt har man velat att både låg- och höginkomsttagare ska tjäna på det här systemet så att man ska vilja bidra till det. Men det är väl där det finns en oro att tilliten till systemet försvagas när man betalar till ett system man inte får ut så mycket av, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.