• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I Sverige drivs flyttströmmarna generellt av arbetsmarknad och studier, framförallt om man flyttar långt. Foto: privat/TT

Forskare om flykten från Stockholm: ”Det finns begränsningar i en storstad”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsmarknaden och det ökända livspusslet pekas ut som orsaker till att fler väljer att lämna Stockholm än att flytta dit. Det är främst de högutbildade som flyr storstaden.

– Det finns begränsningar i en storstad, säger Emma Lundholm, lektor i kulturgeografi. 

För första gången på 15 år är det fler som väljer att flytta från Stockholms län än till länet, och barnfamiljerna sticker ut i statistiken. När det gäller Stockholms kommun har man sett samma trend, med fler utflyttare än inflyttare, sedan 2014.

Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, tror att Stockholms bostadsmarknad kan vara en förklaring. 

– När man börjar få större familj är det svårt att få tag på stora boenden, det är både dyrt och finns få. Vi har en situation där äldre sitter kvar i stora bostäder när barnen flyttat. Ett alternativ är väl att man söker sig till kranskommunerna och hittar större bostäder där, om man dessutom är beredd att pendla.

Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi Foto: Mikael Wallerstedt

I Sverige drivs flyttströmmarna generellt av arbetsmarknad och studier, framförallt om man flyttar långt, enligt Matz Dahlberg. 

– Exakt var du väljer att lokalisera dig inom en arbetsmarknadsregion, givet att du bestämt dig för att flytta till en, drivs av mer lokala saker, såsom kvalitet på skola, tillgång till barnomsorg, närhet till natur.

Högutbildade mer rörliga

I en studie vid Umeå universitet har Emma Lundholm, som är lektor och docent i kulturgeografi, studerat data över alla barnfamiljer som flyttat ut från storstadsregioner under åren 2003-2013. Slutsatsen är att det finns en överrepresentation av högutbildade. 

– Det är inte så konstigt med tanke på att högutbildade är mer rörliga. Har man redan flyttat en gång för att studera är man mer benägen att flytta igen, säger Emma Lundholm.

De här sticker ut

Att det skulle vara personer med flexibla jobb, som kan arbeta hemifrån, som dominerar bland utflyttarna visade sig dock inte stämma. Istället finns en tydlig överrepresentation av personer som arbetar inom offentlig sektor. Det kan man tolka på två sätt, enligt Emma Lundholm. 

– De kanske har störst möjlighet att välja att bo någon annanstans eftersom den typen av jobb finns i andra regioner. Om du är lärare, sjuksköterska eller läkare kan du hitta jobb. 

Den andra tolkningen är att gruppen trängs ut från bostadsmarknaden. 

– Jämfört med andra högutbildade kanske de inte har lika höga löner.

Emma Lundholm, lektor och docent i kulturgeografi

”Svårt att få ihop det”

Emma Lundholm och hennes kollegor har precis inlett en studie där de ska fråga barnfamiljer varför de väljer att flytta från storstäderna. 

– Vi har en hypotes om att det kan ha att göra med vardagslivets organisering och bostadsmarknaden. Det finns begränsningar i en storstad. Den här gruppen har kanske svårt att få ihop det boende man vill ha och det vardagsliv man vill leva. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.