• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: AFP/Scanpix.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Första kraftprovet är avklarat i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Antonis Samara fick igenom besparingsåtgärderna på 100 miljarder kronor, den sista chansen att rädda kvar Grekland i eurozonen.

Den sköra alliansregeringen har klarat sitt första kraftprov. Premiärminister Antonis Samara lyckades övertyga de två andra partierna, socialdemokratiska Pasok och demokratiska vänsterpartiet att besparingsåtgärderna på 100 miljarder kronor är sista chansen att rädda kvar Grekland i eurozonen.

–Jag måste lita på premiärministerns bedömning, sa Pasoks partiledare Evangelos Venizeloa som innan nattens uppgörelse hade hotat med att fälla den blott sex veckor gamla regeringen och kräva nyval igen.

”Dags att betala notan, Grekland”

Reaktionerna i grekisk media har varit alltifrån uppskattande till kritiska. En borgerlig tidning skriver: ”Dags att betala notan, Grekland” medan tidningar på vänsterkanten anklagar regeringen för att ha gett efter för den så kallade trojkans ”utpressning”, det vill säga de krav EU, IMF och Europeiska centralbanken ställt.

Men nattens uppgörelse är i sig ingen garanti att nästa delutbetalning av det grekiska nödlånet kommer att betalas ut. Nästa månad kommer trojkan tillbaka till Aten för att se till att nerskärningarna inom offentlig sektor och pensioner, verkligen sker.

Vill förhala takten i nedskärningarna

Exakt hur det redan hårt drabbade Grekland ska skära ytterligare 100 miljarder kronor blir känt först om några veckor även om premiärministern gett vaga löften att det inte ska drabba medborgarna alltför hårt. Socialdemokrater och vänsterpartiet hoppas att senare i augusti mildra och förhala takten i trojkans krav.

I går tillkännagavs att staten skärper kontrollen av pensionsutbetalningar. För att en pensionär ska få ut sina pengar måste denne nu uppge personnummer och id-nummer hos skattemyndigheterna. Allt för att stävja vad som misstänks vara ett utbrett fusk med för höga pensionsutbetalningar och uteblivna skatteinbetalningar på pensioner.

Nynazister ordnade soppkök

Samtidigt växer konflikterna, medan förhandlingarna pågick under onsdagskvällen passade det nynazistiska partiet Gyllene Gryning på att ordna soppkök utanför parlamentet – där enbart de som kunde bevisa att de är infödda greker var välkomna. En olaglig handling som polisen inte stoppade och som manifesterar hatet mot immigranter i krisens Grekland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurokrisen

Mer i ämnet