Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Jas Gripen kan vara avgörande i Nato-processen. Foto: David Westling

Försvarskoncernen Saabs vinst ökar – slår kursrekord

Uppdaterad
Publicerad

Saab redovisar ett rörelsevinst för fjärde kvartalet på 1,4 miljarder. Samtidigt stiger aktiekursen brant på Stockholmsbörsen.

– Vi är väldigt viktiga för att stärka de olika försvarsmakterna helt enkelt, det är därför det går bra för Saab, säger vd Micael Johansson.

Försäljningen för Saab uppgick till 16,1 miljarder jämfört med samma period i fjol på 13,9 miljarder. Det var enligt TT högre än analytikernas förväntningar om knappt 15,9 miljarder kronor.

Samtidigt som resultatet presenterade sköt aktiekursen uppåt. Företaget skriver upp sitt tillväxtmål för 2023-2027 rejält från 10 till 15 procent och Saabs aktie handlas nu för över 700 kronor.

Börskursen innebär nytt rekord för företaget. Vd Micael Johansson sticker inte under stol med vad det beror på.

– Tyvärr är det på grund av det tragiska kriget i Ukraina som många länder vaknat upp och inser att vi måste ha den här avskräckningseffekten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.