Foto: TT

Fortsatt historiskt höga marginaler på bolån

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna fortsätter att ha historiskt höga marginaler på bolån, det vill säga vad de tjänar på lånen.

– Vi betalar alldeles för mycket, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Marginalen var under andra kvartalet 1,73 procent, enligt en ny uträkning från Finansinspektionen (FI). Senast FI redovisade marginalen, för första kvartalet, var den 1,72 procent.

– Egentligen betyder det att vi betalar alldeles för mycket för våra bolån. Marginalerna för bolånen hos bankerna är på rekordnivåer, det i sin tur visar ju på att konkurrensen är satt ur spel, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

LÄS MER: 92 miljarder i vinst för storbankerna

Två faktorer förklarar ökningen

FI förklarar den högre bruttomarginalen av två faktorer.

Dels minskade bankernas finansieringskostnad för marknadsföring, den del av finansieringen som inte är inlåning. Dels så sjönk inte utlåningsräntorna i samma omfattning som finansieringskostnaderna.

LÄS MER: Analys: Vi lever i en konstig tid

Är det inte bra med starka banker?

– Det är jättebra, men det är minst lika viktigt att bankerna är konkurrenssatta. Sunda banker är bra men det innebär inte att vi ska betala onödigt mycket, säger Joakim Bornold.

LÄS MER: Så låg boränta kan du få

Förhandla om bolånen

Joakim Bornold rekommenderar att man förhandlar med bankerna innan man tar ett bolån.

– Där är vi lata och lite slappa. Tala med tre banker i alla fall och försök att förhandla. Finansinspektionen skriver också att de uppmanar bolånetagare att göra det, säger han.

Bolånemarginalen har successivt ökat sedan finanskrisen, då den bitvis låg nära noll.

– Det är klart att det också har varit gynnsamt, för att räntorna sen finanskrisen har gått ner har kostnaderna att för ditt bolån gått ner. Bankerna har sett till att helt enkelt öka sina marginaler, säger Joakim Bornold.

LÄS MER: Avslaget på bostadsmarknaden i juli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.