Foto: TT

Avslaget på bostadsmarknaden i juli

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stiltje på bostadsmarknaden under sommaren. Men sett över den senaste tolvmånadersperioden fortsätter priserna uppåt.

– Det är årstakterna som avgör, månadssiffrorna förbleknar i vikt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under juli månad stod villapriserna i Sverige helt still. Bostadsrätterna sjönk under tiden med 1 procent. Jämfört med juli i fjol har villapriserna hoppat upp 9 procent och bostadsrätterna har ökat i pris med 7 procent. Enligt Per-Arne Sandegren ligger siffrorna i linje med hur det såg ut 2016.

– Men tittar vi två år tillbaka var årstakten mycket högre, över 10 procent. Innan dess fanns ett antal år med väldigt höga siffror, i storstadsområdena kunde de ligga på uppåt 18 procent, säger Sandegren.

Minskning i Storstockholm

Årets julisiffror visar att bostadsrättspriserna i Storstockholm minskade med 2 procent. Det förklaras huvudsakligen med att andelen sålda lägenheter i innerstaden minskade under semesterperioden, och eftersom priserna där är de högsta, dras hela regionen med nedåt.

LÄS MER: Finansministern om bostadsmarknaden: Självklart finns det risk

Malmö sticker ut

I Göteborg och Malmö låg lägenhetspriserna i princip stilla under juli. Däremot sticker Malmö ut när det gäller prisutveckling de senaste 12 månaderna. Villapriserna har där stigit med 11 procent, motsvarande siffra för bostadsrätter är 16 procent.

– En trend under flera år har varit att de andra storstadsområdena, Stockholm och Göteborg, dragit ifrån. Det här visar en viss återhämtning i Malmö och att det nu finns ett minst lika stort köpintresse, eller brist på bostäder, i södra Sverige, säger Sandegren.

Generellt beskrivs den svenska bostadsmarknaden nu som något lugnare än tidigare.

– Den stora rörelsen är att vi har en liten avmattning. Men ändå går ju faktiskt priserna uppåt, säger Per-Arne Sandegren.

LÄS MER: Så vill EU stoppa bostadsbubblan

Majoritet tror på stigande bopriser

Allt färre hushåll tror på stigande bostadspriser, enligt SEB:s senaste boprisindikator. I augusti låg boprisindikatorn på 58, vilket är fem enheter lägre än förra månaden.

Enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson kan de sjunkande prisförväntningarna bero på en lägre aktivitet på bostadsmarknaden under sommaren.

Men det går inte fortfarande inte att tala om något trendbrott, enligt Magnusson.

En majoritet, 69 procent, tror fortfarande på stigande bostadspriser, vilket är en nedgång med fyra enheter jämfört med juli.

LÄS MER: ANALYS: EU-kommissionen har varnat för den svenska bostadsmarknaden sen 2011

FAKTA: BOPRISER

Prisstatistik bostadsrätter, förändringar i procent.

1 mån, 3 mån och 12 mån (Medelpris kr/kvm)

Riket –1 –2 +7 (34.187 kronor)

Centrala Stockholm 0 –1 +6 (96.784 kronor)

Stor-Stockholm –2 –3 +5 (56.158 kronor)

Centrala Göteborg +1 +1 +9 (63.539 kronor)

Stor-Göteborg +1 +1 +13 (45.897 kronor)

Centrala Malmö 0 –1 +16 (31.581 kronor)

Stor-Malmö 0 +3 +16 (28.532 kronor)

Prisstatistik villor, förändringar i procent.

1 mån, 3 mån och 12 mån (Medelpris)

Riket 0 +2 +9 (2.325.000 kronor)

Stor-Stockholm 0 0 6 (5.075.000 kronor)

Stor-Göteborg 0 2 12 (4.110.000 kronor)

Stor-Malmö +1 +5 +11 (3.323.000 kronor)

Prisstatistik för fritidshus, förändring i procent.

12 mån (Medelpris)

Riket +9 (1.642.000 kronor)

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.