Att smycka sitt hus med belysning vinter kan bli en dyr historia – men nu kan villaägare få kompensation. Foto: TT

GUIDE: Allt du behöver veta om elprisstödet

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar har fått skyhöga elräkningar. Nu föreslår regeringen att sex miljarder kronor avsätts i statskassan för att kompensera hushållen.

Men vilka hushåll kan få stödet och hur ska det utformas? En del är oklart. Här är vad vi vet än så länge.

Vilka får stödet?

Stödet baseras på elförbrukning och inte boendeform. Det är riktat till villa- och radhusägare men även personer som bor i lägenhet kan få pengar om de har hög elförbrukning.

Regeringen beräknar att kompensationen kommer att omfatta omkring 1,8 miljoner hushåll.

Förslaget till stöd utformas som en trappa där hushåll som förbrukar mycket el får mer stöd. Det är inte klart vad den undre gränsen för att få stöd blir.

Typen av elavtal som hushåll har (rörligt eller bundet) har ingen betydelse för möjligheten att få stöd. Sannolikt träffar dock stödet fler hushåll med rörligt elavtal.

Hur stort blir stödet?

Maxersättningen är 2 000 kronor per månad och går till hushåll med en månadsförbrukning på över 2 000 kWh.

Som mest kan alltså ett hushåll få ut 6 000 kronor i stöd under tre månader, enligt förslaget.

Hur stort stöd hushåll med lägre förbrukning än 2 000 kWh per månad kan få är ännu oklart. Den så kallade ersättningstrappan är under utredning. Därför finns det heller ingen angiven nedre förbrukningsgräns för att få stöd.

Hur länge gäller det?

Stödet föreslås gälla för tre månader: December, januari och februari.

Vad behöver du göra?

Du som elkund behöver inte ansöka om stöd. Det ska betalas ut automatiskt. Hur det ska ske är däremot oklart.

För att få en uppfattning om hur stor elförbrukning du har kan du titta på den senaste elräkningen och på elbolagens hemsidor brukar det gå att se hur stor förbrukningen har varit över tid.

När betalas det ut?

Det kommer att dröja. Beskedet på dagens presskonferens var att några pengar inte kommer att betalas ut under januari eller februari. Först måste regeringen komma överens med elnätsbolagen och andra myndigheter. Därefter kan besked komma om när stödet betalas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.