Foto: TT

Expert: ”Fantastiskt lyckad notering för Spotify”

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick startskottet för handeln med Spotify-aktier på New York-börsen. Öppningskursen blev 166 dollar vilket innebär ett totalt börsvärde på omkring 250 miljarder kronor.

Spotify noterar sina aktier i dag på New York-börsen, NYSE, genom så kallad direktnotering vilket innebär att det inte har satts någon aktiekurs på förhand. Det tog därför tid innan handeln med aktien kom igång.

Börsen öppnade kl 15:30, svensk tid och först tre timmar efter öppnandet satte handeln med Spotify-aktien igång, då för 166 dollar, en kurs som var högre än väntat.

Det innebär att det börsnoterade värdet för Spotify är omkring 250 miljarder svenska kronor. Därmed är Spotify vid börsintroduktionen högre värderat än de svenska jättarna Ericsson, Telia och H & M.

– Det kan inte ses som något annat än en fantastiskt lyckad notering för Spotify och de befintliga ägarna måste vara jättenöjda, säger Johanna Kull sparekonom på Avanza.

– Det visar att det finns ett jättestort intresse för Spotify-aktien och att det är ett intressant bolag för många investerare.

Kursen föll direkt

Direkt efter introduktionen föll kursen några procent till 161 dollar. Vid 20-tiden svensk tid hade kursen fallit ytterligare och var nere på 156 dollar.

– Det ska bli intressant att se om de håller sig där eller om det blir stora svängningar.

– Att hålla uppe en så här hög värdering, då är också fallhöjden större och det ska man vara medveten om som sparare om man vill köpa Spotify-aktien, säger Johanna Kull på Avanza.

Vinster i framtiden

– Det är en ny typ av företag precis som andra tech-jättar som Netflix, Facebook och Twitter. En del gör jättevinster men det gäller inte Spotify, där räknar man kallt med att vinsterna ska komma i framtiden, säger Kristina Lagerström ekonomireporter på SVT.

– Det är svårt att överblicka vilka nya möjligheter att tjäna pengar det finns i den här sortens bolag som bygger på internet, och helt eller delvis tjänar pengar på användardata.

– Detta betyder också att det finns stora risker med Spotify-aktierna, speciellt när företaget inte börjat tjäna pengar, säger Kristina Lagerström.

Köp- och säljorder styr priset

Introduktionskursen sattes av investmentbanken Morgan Stanley och robothandlaren Citadel, som anlitades som rådgivare av Spotify. Kursen bygger på faktiska köp- och säljorder.

Genom direktnotering kan säljarna undvika de bankavgifter som tillkommer vid traditionell börsnotering genom nyemission.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer