Foto: Scanpix

Här är Borgs budget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 24 miljarder kronor 2014.

– Sverige har en styrkeposition som gör att finanspolitiken kan ge stöd med åtgärder för tillväxt och jobb för att motverka att arbetslösheten biter sig fast, säger finansminister Anders Borg i ett uttalande på regeringens hemsida.

Regeringen gör bedömningen att arbetslösheten inte minskar ordentligt förrän mot slutet av 2015 och Anders Borg ser en rad risker både i Europa och i tillväxtekonomier. Även den amerikanska centralbankens väntade minskning av återköp av obligationer kan stöka till det i den globala ekonomin, menar Borg.

Valbudgeten 2014

– I det här läget är det självklart att stötta den ekonomiska återhämtningen, säger Anders Borg på en presskonferens på morgonen.

Enligt Anders Borg är det framför allt hushållensom ska hålla hjulen i gång och trycker åter på att Sverige klarat den globala ekonomiska väl. Åtminstone i relation till många andra länder.  

– Sverige har klarat krisen väl. Vi har sparat i ladorna, vi har varit försiktiga, säger Borg.

Regeringen kommer också att följa utvecklingen av de svenska hushållens skuldsättning.

Om det skulle visa sig att skulderna ökar på ett oroväckande sätt, som riskerar obalanser i ekonomin, är regeringen beredd att vidta ytterligare åtgärder. Hittills har exempelvis bolånetak införts för att minska riskerna med allt för höga bolån.

1,2 procents tillväxt

Regeringen gör bedömningen att Riksbanken höjer räntan till 1,75 procent 2015. Året därefter har styrräntan höjts till 2,75 procent enligt prognosen.

Inflationen bedöms nästa år hamna på 0,9 procent för att sedan stiga till 1,7 procent 2015. Lönerna bedöms öka med 2,7 procent i år och 2,8 procent nästa år och med 2,9 procent 2015.

Regeringen spår att Sveriges BNP stiger med 1,2 procent i år, 2,5 procent nästa år och 3,6 procent 2015.

Hushållens konsumtion beräknas ta fart de närmaste åren och bedöms öka med 3,1 procent nästa år och med 3,9 procent 2015. I år väntas konsumtionen öka med 2,1 procent.

”Risk för ökad skuldsättning”

Hushållen har redan nu ett bra läge, och Annika Winsth tycker att regeringen kunde ha satsat mer på strukturella reformer.

– Man ska stimulera, för vi har en svag tillväxt, men däremot kanske det inte är hushållen som är den grupp som bäst hade behövt det. Jag ser en risk för att hushållens skuldsättning kommer att fortsätta upp. Då finns det en risk att Riksbanken kan tvingas höja räntan tidigare.

Läs hela budgetpropositionen här, eller en sammanfattande del här.

SVT sänder live under dagen med början klockan 09:00 då finansminister Anders Borg presenterar budgeten. Därefter kommer oppositionspartierna att hålla pressträffar mellan 10:00-12:00.

Dagens budgetsändning på SVT Forum

09:00 – 10:00   Pressträff: Finansministern presenterar budgeten DIREKT

10:00 – 12:00   Oppositionspartierna om regeringens budget DIREKT

SVT sänder från oppositionspartiernas pressträffar om budgeten och Anders Borgs budgetpromenad, med analyser och kommentarer – 10:00 Vänsterpartiet, 10:30 Sverigedemokraterna, 10:45 Miljöpartiet och 11:30 Socialdemokraterna.

12:00 – 13:00   Rakt på om budgeten DIREKT

SVT:s nya studio i riksdagshuset invigs. Mats Knutson samtalar om regeringens budget 2013/2014 med gäster.

13:00 – 17:20   Riksdagen: Budgetdebatt DIREKT

Finansministern presenterar budgeten 2013/2014 för ledamöterna. Därefter debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet