Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här listar SEB:s chefstrateg Johan Jeveus vilka länder som blivit billgare för svenskar att turista i jämnfört med 2022 – och hur en ”hemester” står sig. Foto: Storyblocks

Här räcker kronan längst 2023

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskars favoritresmål kring Medelhavet har blivit dyrare. Men det finns länder där det faktiskt har blivit billigare att semestra.

– Vill man åka någonstans där vår köpkraft har förbättrats sedan förra sommaren är det två länder som sticker ut, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB.

Hög inflation på många håll i världen ihop med en svag svensk krona gör att en utlandsresa i sommar kan bli en kostsam historia. Allra dyrast, jämfört med förra sommaren, har det blivit i Ungern, Tjeckien och Mexiko, enligt SEB:s sammanställning.

– Som tur är, är det här inga stora sommarresmål för oss svenskar, säger Johan Javeus.

Dyrt i Italien

Desto fler berörs nog av att euron har stärkts mot den svenska kronan, något som gör ett populärt resmål som Italien dyrt i år.

Men det finns åtta länder där det faktiskt har blivit billigare för oss jämfört med juli 2022.

Hör Johan Javeus berätta var kronan räcker längst i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.