Foto: SVt

Healthzone-härvan växer

Uppdaterad
Publicerad

Härvan kring det hårt kritiserade bantningsbolaget Healthzone växer.
Nya uppgifter visar att bolaget inte finns på de adresser de uppgett i Estland, och de lokala myndigheterna misstänker att bolaget i själva verket styrs av någon helt annan än den uppgivna vd:n.

SVT berättade härom veckan om Bosse Allinger i Älvsjö som fått ta emot mängder av arga telefonsamtal som i själva verket skulle till bolaget Healthzone.
–Säkert femhundra stycken, berättade Bosse, som lotsade alla arga kunder vidare till journalisten Anders Nyman som driver konsumentsajten Knyt.
–Det är ett bolag som vet att de säljer skit, säger Nyman som betecknar Healthzone som en ren bluff.

Samma bedömning har Konsumentverket gjort.
–Bluff och båg, säger juristen Henrik Örnstedt till SVT.

Misstänker att adresserna är en fasad

När norska NRK:s konsumentmagasin FBI följer Healthzone i spåren hamnar man på flera olika adresser i Estland. Men ingen som inhyser något Healthzone.
Estniska Konsumentverket har också försökt få tag på företaget utan att lyckas, och där misstänker man nu att adresserna i Estland bara är en fasad, och att bolaget i själva verket kontrolleras av någon helt annan än den påstådda vd:n.

På en mejladress som tillhör Healthzone tillbakavisar en person som säger sig vara vd:n Ermo Kruus kritiken mot Healthzones produkter och marknadsföring. Healthzone vill inte lämna ut någon dokumentation som stödjer produkternas effekt och inte heller låta sig intervjuas, varken av SVT eller NRK.

Har du kommit i kontakt med Healthzone? Vet du något om företaget? Kontakta vår reporter. Vår rapportering fortsätter under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.