Lyxyacht i hamnen i Valetta, Malta Foto: TT arkiv

Het EU-debatt om Malta efter Paradisläckan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen debatterade EU-parlamentet Paradisläckan, och många röster hördes för att skärpa lagar och stoppa möjligheter att minska skatten genom att flytta pengar mellan länder. Det land där flest svenskar hittats i läckan – Malta – blev föremål för särskild granskning och kritik.

”Chockerande, stöld, en cancersvulst i EU.”

Omdömena var hårda när EU-parlamentariker gav sin syn på Paradisläckan. Från höger till vänster var enigheten stor om att man vill täppa till möjligheten till skatteplanering för företag och rika personer genom att flytta pengar mellan olika länder, till skatteparadis, eller till lågskattezoner inom EU som Malta och Luxemburg.

Lagändring

EU-kommissionens skatteansvarige Pierre Moscovici inledde debatten med att redogöra för kommissionens syn och förslag.

– Om det är lagligt måste vi ändra lagen, sa han om Paradisläckan. 

Kommissionen vill att multinationella företag skall tvingas rapportera sin vinst i varje land, och beskattas därefter. Man vill se hårda krav och straff för banker och rådgivare som medverkar i otillåtna upplägg. Och man förbereder en lista ”svart lista” på länder och ställen som inte samarbetar.

 När det gäller beslut om skatter krävs enhällighet. Eftersom varken EU-parlamentet eller kommissionen kan besluta om skatter, så uppmanar man medlemsländernas regeringar att ändå göra gemensam sak.

– Öppenhet är vårt viktigaste vapen,  men vi behöver också enas om ett enhälligt sätt att beskatta företag, sa Pierre Moscovici. 

– Länder som Malta, Luxemburg och Nederländerna  borde granskas. De ägnar sig åt att aktivt kringgå skatteregler, sa Werner Langen, ordförande i den kommitté som utrett Panamaläckan.

Malta i fokus

Det land i Paradisläckan där flest svenskar förekommer är Malta.

Strax innan Paradisläckan avslöjades skakades Malta av mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia. På eftermiddagen den 16 oktober sprängdes hon till döds av en bilbomb. 

Hon hade bland annat grävt i förra årets stora läcka från journalistnätverket ICIJ, Panamadokumenten, och avslöjat korruption ända upp i regeringen.

Mordet ledde till att EU-parlamentet särskilt debatterade Malta som rättsstat. 

”Kollapsad rättstat”

– Den maltesiska rättsstaten kollapsade långt innan mordet. Mordet är en av konsekvenserna a att rättstaten inte längre finns på Malta, sa Kristdemokraten Frank Engel, Luxemburg.

– Efter Daphnes död har Paradisläckan med 13 miljoner nya dokument avslöjats, som visar på hur omfattande korruptionen och penningtvätten är. Detta sker framför våra ögon här i Europa, och vi blir medskyldiga om vi inte undanröjer skatteparadis. Daphne hade rätt, och därför fick hon sätta livet till, sa konservativa Monica Macovei, Rumänien.

Kritik från Kommissionen

EU-Kommissionen är kritisk till att Malta inte inte inför det penningtvättsdirektiv som EU beslutat om, och att man ännu inte anslutit sig till EU:s gemensamma åklagarmyndighet.

– Vi fortsätter våra undersökningar av Malta, sa nederländske EU-kommissionären Frans Timmermans i parlamentet. 

 – Nästa år kommer vi utreda länder som säljer pass till investerare, och det gäller inte bara Malta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paradisläckan

Mer i ämnet