Ola Rollén, vd Hexagon, gästar Nordnet i februari 2017. Foto: TT

Hexagons vd Ola Rollén frias från misstankar om insiderbrott

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen friade Oslo tingsrätt Hexagons vd Ola Rollén från anklagelserna om insiderbrott. Åklagaren hade yrkat på långt fängelsestraff. Rollén själv har hela tiden nekat till anklagelserna.

Utnyttjade Ola Rollén sin exklusiva information när han hösten 2015 gjorde ett pivatekonomiskt miljonklipp genom att köpa aktier i det norska biometrikbolaget Next? Det är frågan som Oslo tingsrätt i dag har tagit ställning i.

Det blev en friande dom, och Rollén frias från samtliga anklagelser om insiderbrott.

– Det är ofta svårt att få fällande domar i insidermål, så med tanke på det är det kanske inte så förvånande, säger SVT Nyheters ekonomireporter Kristina Lagerström i en kommentar.

”Lättad”

Åklagaren hade yrkat på fängelse och mångmiljonböter för Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon.

Rollén har i sin tur hävdat sin oskuld och att åklagaren missförstått hur det gick till när han köpte aktier i Next samtidigt som han satt i hemliga förhandlingar om bolagets framtid.

– Jag är lättad över rättens beslut, och det bekräftar vad jag och mina advokater har hävdat från början: att jag inte har gjort något fel, säger Ola Rollén i ett uttalande.

Han säger också att han står fast vid att vilja fortsätta som vd för Hexagon, så länge han har styrelsens och aktieägarnas förtroende.

Hur ser framtiden nu ut för Ola Rollén?

– Han har varit vd för det där bolaget i 17-18 år, och jag tror inte riktigt att de har tänkt sparka honom efter det här. Annars hade de aldrig låtit honom sitta kvar under den här tiden. Det normala i ett sådant här fall, när en vd blir åtalad, är att hen får sparken, det är ju inte bra för företaget, säger ekonomireporter Kristina Lagerström.

– Men han har kört på som vanligt.

Norskt häkte

Rollén, som alltå fortfarande är vd för det börsnoterade Hexagon, greps i oktober 2016 och tillbringade drygt en vecka i norskt häkte innan han släpptes.

Rättegången avslutades i november förra året, och den friande domen blev offentlig i dag efter börsens stängning.

– Det har inte visats vara insiderbrott, men att överhuvudtaget göra  affärer privat vid sidan av när man är börsbolags-vd... Man undrar hur den kalkylen ser ut när det gäller omdömesfrågan. Det är upplagt för att det ska bli problem, säger Kristina Lagerström.

– Det handlar inte bara om insideraffärer, utan det kan ju lätt bli en intressekonflikt. Aktieägare har all anledning att vara skeptiska när vd:n har egna pengar vid sidan om.

Fakta: Ola Rollén

  • Ola Rollén är sedan år 2000 vd för Hexagon, dit han rekryterades av finansmannen och storägaren Melker Schörling. När han klev in spretade verksamheten och aktiekursen låg på cirka 10 kronor.
  • Rollén omvandlade Hexagon till ett IT-bolag med fokus på mätteknik. I dag handlas aktien för cirka 430 kronor.
  • Börsvärdet uppgår till 155 miljarder kronor, vilket ger det en 17 plats bland Stockholmsbörsens bolag.
  • De misstänka insideraffärerna har Rollén gjort utanför sin roll som börs-vd, i sitt privata Cypernbaserade bolag Iskossala.
  • Han greps av polis den 26 oktober 2016 och tillbringade drygt en vecka i häkte. Åtal väcktes i mars 2017. Rättegången i Oslos tingsrätt inleddes i slutet av november och pågick i en månad. Åklagaren Marianne Steensen Bender yrkar på 1,5 års fängelse och 25 miljoner norska kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.