Foto: TT

Detta har hänt i Hexagonaffären

Publicerad

Hexagons vd Ola Rollén greps i Sverige hösten 2016 misstänkt för olagliga insideraffärer i Norge. Åklagaren krävde i november 2017 att Rollén ska dömas till fängelse i ett år och sex månader, samt att han ska böta över 25 miljoner norska kronor. Hexagon är ett av Sveriges största börsbolag.

26 oktober 2016 grips Hexagons vd Ola Rollén i Sverige misstänkt för olagliga insideraffärer i norska bolaget Next Biometrics.

28 oktober 2016 presenterar Ola Rollén Hexagons delårsrapport. Han övervakas då av personal från svenska Ekobrottsmyndigheten och är anhållen. Därefter förs han till Oslo.

29 oktober 2016 häktas han av norsk domstol.

Misstankarna: Den 6 och 7 oktober 2015 uppges Rollén ha köpt aktier över börsen i norska Next Biometrics. Samtidigt ska han förhandlat med storägaren och bolaget om att köpa aktier av dem. Ett brott mot värdepapperslagen, enligt Norges ekobrottsmyndighet.

Värdet av Ola Rolléns aktier i det norska bolaget steg kraftigt efter att bolaget berättat om en nyemission av aktier. Den var riktad  till ett investmentbolag som Ola Rollén äger tillsammans med några nyckelpersoner i Hexagon.

4 november 2016 rapporterar media att Ola Rollén släpps.

15 mars 2017 åtalas Ola Rollén för insiderbrott av ekobrottsmyndigheten i Norge.

30 oktober 2017 inleds rättegången i Oslo.

29 november 2017 kräver åklagaren Marianne Steensen Bender att Ola Rollén döms till fängelse i ett år och sex månader för olaglig insiderhandel, samt att Rollén ska böta drygt 25 miljoner norska kronor. Ola Rollén säger att han är oskyldig. Rättegången avslutas efter en månad.

Fakta: Ola Rollén och Hexagon

Ola Rollén är sedan år 2000 vd för Hexagon, dit han rekryterades av finansmannen och storägaren Melker Schörling. När han klev in spretade verksamheten och aktiekursen låg på cirka 10 kronor.

Rollén omvandlade Hexagon till ett IT-bolag med fokus på mätteknik. I dag handlas aktien för cirka 430 kronor.

Börsvärdet uppgår till 155 miljarder kronor, vilket ger det plats 17 bland Stockholmsbörsens bolag.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.