Enligt flera experter som TT pratat med väntar en avmättning på bostadsmarknaden inom kort. Foto: Hasse Holmberg/TT

Historisk uppgång på bostadsmarknaden

Publicerad

Bostadspriserna fortsatte upp i maj, men rekordstora ökningar kan snart vara ett minne blott. Flera bedömare förväntar sig nu en avmattning.

Villapriserna steg med 2 procent i maj på riksnivå medan bostadsrättspriserna gick upp med 1 procent, visar de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik.

Det gör att för första gången sedan mätningarna startats har priserna ökat tvåsiffrigt på årsbasis i samtliga storstadsområden med Malmö i topp med hela 20 procents ökning.

Medelpriset på en villa ligger nu på 7,4 miljoner kronor i Storstockholm och sex miljoner i Göteborg som en effekt av coronapandemin.

Inget varar för evigt

Ingenting kan dock vara för evigt, påminner dock bland annat Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, och ser nu det som inte helt osannolikt att prisutvecklingen kommer att mattas av i takt med ökad vaccination och lättade restriktioner.

– Det vi ser nu är en gradvis anpassning mot ett läge som vi hade förut. Vi kommer inte arbeta lika mycket hemifrån, resa mer, och går man tillbaka till kontoret kommer man börja köpa luncher utomhus. Det är då frågan om hemmet blir lika betydelsefullt, säger han till TT.

Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik, säger:

– Det är svårt att sia men vi ligger på en nivå på villor på över 20 procent och det kan inte fortsätta i all evighet, särskilt som vi har den löneutveckling som vi nu har.

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar är inne på samma linje:

”Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året”, skriver han i ett pressmeddelande.

Ett trendbrott

När ett sådant trendbrott sker och hur mycket det kommer att innebära, avgörs i vilken takt restriktionerna släpps, påpekar Björn Wellhagen.

Traditionellt sett brukar annars villapriser följa efter bostadsrättspriserna men det senaste året har villamarknaden gått extremt starkt, vilket borde tala för en högre fallhöjd när det gäller priser.

– Det skulle man spontant kunna tro, samtidigt har vi ett otroligt lågt utbud av villor och det är en trång sektor, säger Björn Wellhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.