Även om man skulle bygga enklare och billigare lägenheter kommer det ändå vara svårt att komma ner i hyresnivåerna som en äldre lägenhet har om man inte vill subventionera boendet, menar Tor Borg på Boverket. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Boverket: Svårt att bara bygga bort bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte säkert att ett ökat bostadsbyggande automatiskt löser bostadsbristen i Stockholm. Det menar Tor Borg på Boverket.

– Man ska inte koppla ihop bostadsbrist och bostadsbyggande alltför hårt. Det finns en massa andra lösningar på hushållens bostadsproblematik. Att bygga mer är en lösning, men man kan också tänka sig till exempel inkomststöd, och att man underlättar för de hushåll som har problem att få hyreskontrakt att få det, säger Tor Borg.

Enligt Tor Borg är det främst barnfamiljer, hushåll med utländsk bakgrund och hushåll med låg inkomst som drabbas av bostadsbristen.

– Det är också hushåll som företrädesvis bor i hyresrätter, som har svag bostadsekonomi och som ofta är trångbodda, säger Tor Borg.

Hög efterfrågan och betalningsvilja i Stockholm

Tor Borg menar att man skulle kunna bygga enklare och billigare lägenheter för till exempel studenter, men att det ändå kommer vara svårt att komma ner i hyresnivåerna som en äldre lägenhet har om man inte vill subventionera boendet.

– Kraven som finns gör det dyrt att bygga, liksom de höga markpriserna. Och vi har en efterfrågan i Stockholm som är ganska hög samtidigt som det finns en betalningsvilja för hyreslägenheter här, säger Tor Borg.

Tudelad bostadsmarknad

Samtidigt är bostadsmarknaden i Stockholmsområdet tudelad, enligt Boverket.

– Trångboddheten verkar ha ökat de senaste åren, vilket är tråkigt. Samtidigt har andelen hushåll som har svårt att klara boendeekonomin minskat. Och det är ju positivt, säger Tor Borg, projektledare på Boverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.