Bostadsminister Per Bolund besökte Russell och Pearl Green i Täby som beslutat sig för att hyra ut ett Attefallshus på sin tomt. Foto: SVT

Attefallshus hyrs ut via Bostadsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Låt ett kommersiellt företag bygga ett mindre hus på din tomt som hyrs ut via Bostadsförmedlingen. Det är idén som nu blir verklighet runt om i Stockholm. Hittills har flera hundra villaägare anmält sitt intresse, men frågan är om det kan vara en lösning på bostadsbristen?

Tidigare fick Attefallshus endast vara 25 kvadratmeter men tidigare i år höjdes maxytan till 30 kvadratmeter. Nu startar en satsning på att dessa hus ska börja hyras ut via Bostadsförmedlingen.

Villaägaren måste själv investera i själva huset och arrenderar sedan ut en del av sin mark till ett företag som i sin tur hyr ut bostaden till en hyresgäst och står för all administration.

– Det här kommer vara en viktig del i att få en fungerande bostadsmarknad, säger bostadsminister Per Bolund (MP).

Men är det inte ett misslyckande att det inte är ni politiker utan privata aktörer som ska lösa bostadssituationen?

–  Nej, verkligen inte, utan här behöver alla krafter hjälpas åt.

Attefallshus

Storlek på ett attefallshus

Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga, växthus eller garage (komplementbyggnad).

Du kan bygga flera attefallshus, men alla attefallshus som du har byggt på tomten får vara högst 30 m tillsammans.

Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshuset utan bygglov.

Vad får ett attefallshus användas till

Till skillnad från friggeboden får attefallshuset inredas som självständig bostad, som får användas både som fritidsbostad och permanentbostad. I så fall är den ett komplementbostadshus. Det är också möjligt att använda attefallshuset som komplementbyggnad, det vill säga som till exempel uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus.

Källa: Boverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.