Att skaffa digital brevlåda gör det möjligt att få ut sitt skattebesked extra tidigt. Något som kan vara skönt för den som är nyfiken på sin deklaration. I bild Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket. Foto: Fialotta Bratt/Skatteverket/Leo Sellén/TT

Så får du reda på din deklaration så tidigt som möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Snart vankas det deklarationstider igen. Är man extra nyfiken på sitt deklarationsbesked kan man få ut det redan i början av mars – om man har digital brevlåda.

– Det kan vara skönt att få ut deklarationsbeskedet i tid, säger Skatteverkets deklarationsexpert.

Februari börjar lida mot sitt slut och med mars månad kommer inte bara eventuellt våren – utan även deklarationssäsongen. Och är man nyfiken på om det blir pengar tillbaka eller kvarskatt i år går det att få reda på det redan i början av mars. Men då krävs en digital brevlåda.

”Kan kännas läskigt”

– Det är lätt att man skjuter på saker som deklarationen. Att man tycker att det är lite läskigt. Så därför kan det vara skönt att ha lite extra tid på sig att sätta sig in i vad man måste göra, säger Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.

Men för att hinna få ut deklarationsbeskedet så tidigt är det också bråda dagar. Skaffar man digital brevlåda efter torsdagen 27 februari får man snällt vänta på pappersbeskedet som kommer senare i mars.

– Beskeden skickas ut mellan 15 mars till en bit in i april så i värsta fall kan man få vänta i över en månad.

För fyra år sedan kom nyheten att de som skickar in sin deklaration digitalt utan några tillägg kunde få skatteåterbäringen redan i april. Den möjligheten finns fortfarande så länge man deklarerar senast den 31 mars, men kravet på digital deklaration för att det ska vara möjligt är nu borta.

Fler får pengar i april

– Vi ser att allt fler får skatteåterbäringen redan i april. Så det ska bli intressant att se hur stor den ökningen blir i år, säger Johan Schauman.

Är det så att man istället får ett tråkigare besked i deklarationen – att man får kvarskatt, finns inga skäl till panik.

– Många undrar varför man får kvarskatt. Då kan det vara bra att gå igenom sin deklaration i lugn och ro. Förstår man ändå inte kan man kontakta oss, säger han.

Kvarskatten ska in till Skatteverket senast december och kan swishas in.

– Men det kan vara skönt att slippa tänka på det genom att betala den tidigt, säger Skatteverkets deklarationsexpert.

Hållpunkter för deklarationen 2020

27 februari: Senast detta datum måste du ha skaffat digital brevlåda för att kunna få reda på din deklaration redan i början av mars.

17 mars: Från detta datum är det möjligt att skicka in sin deklaration. Skatteverket råder att man innan dess ska ha kollat igenom sin deklaration och att man undersökt ifall man har rätt till eventuella avdrag på skatten.

31 mars: Sista datumet att deklarera om man vill få sin skatteåtebäring i april. Detta förutsätter att man inte ändrat eller lagt till något i deklarationen.

4 maj: Tiden för att skicka in deklarationen 2020 stänger.

Källa: Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.