Många gör fel när de drar av för resor i deklarationen, enligt Skatteverket. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför gör så många fel med reseavdragen i deklarationen

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har reseavdrag till och från jobbet synats extra noga av Skatteverket i samband med deklarationen. Orsaken är att ungefär hälften gör fel när det gäller just reseavdragen.

– Det handlar framför allt om att det är svåra regler och många bedömningar som ska göras av den som deklarerar, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Vad kan det handla om för svårigheter?

– Till exempel att det är olika regler för bil respektive kollektivtrafik, eller att det spelar in hur ofta man kör en bil i tjänsten och så vidare.

Göra det enklare

Svenskarna gör närmare en miljon reseavdrag varje år. Skatteverket har ingen möjlighet att kontrollera att dessa, utan gör stickprovskontroller. Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, menar dock att kontroller inte är bästa vägen till färre fel.

– Om man ska nå framgång med kontroller så måste man kontrollera 50-80 procent av alla yrkade avdrag och det går inte när mängden är så stor. Ett mer effektivt sätt att öka skatteintäkterna och uppnå mer rättvisa är att påverka normen så att folk vill göra rätt för sig – men också att göra det enklare att göra rätt, säger Johan Schauman.

Vill se ny lag

Schauman berättar att Skatteverket hela tiden utvecklar sina tjänster i syfte att göra dem just enklare.

Anna Sjöberg anser att att ny lagstiftning vore den bästa lösningen för att minska felen.

Vad skulle förenklas rent lagmässigt tänker du?

– Den bästa åtgärden där är att minska antalet bedömningar så mycket som möjligt för den enskilda individen, säger Anna Sjöberg.

Vanliga fel

Ett exempel på något som många missar i samband med reseavdrag är att man måste spara minst två timmar varje dag på att använda egen bil jämfört med kollektivtrafik. Ett annat vanligt fel är att folk räknar tid för ärenden i samband med jobbresor, som exempelvis hämtning av barn.

Här ser du exempel på reseavdrag som inte har godkänts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.