Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten: Behövs bättre kunskap om hur Sverige påverkas av ökad kinesisk import

Hur påverkas Sverige när importen från Kina ökar?

Uppdaterad
Publicerad

En allt högre andel av Sveriges import av varor kommer från Kina. Nu varnar experter att kunskapen är otillräcklig om hur det här påverkar Sveriges utrikespolitiska handlingsfrihet i händelse av en militär konflikt mellan Kina och Taiwan.

Gaskrisen i Europa som utlösts av Rysslands angreppskrig mot Ukraina har satt ljuset på Europas beroende av odemokratiska och militärt expansiva länder.  

Kina står för en ökande del av Sveriges import av varor. Enligt Björn Cappelin, analytiker vid Kinacentrum, behövs bättre kunskap om hur den här ökningen påverkar Sveriges förutsättningar att reagera handelspolitiskt om Kina väljer att invadera det demokratiska grannlandet Taiwan.

Utrikeshandelsministern, Johan Forssell (M), menar att det inte ligger på regeringen att styra importen och exporten av olika typer av varor, förutom i vissa fall som exempelvis vid handel av krigsmatreriel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.