Anna Breman är chefsekonom på Swedbank och hon menar att Sverige är väl rustat för en ny finanskris. Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Hur väl rustat står Sverige inför nästa kris?

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet när nästa ekonomiska kris kommer. Därför gäller det att stå rustad med starka statsfinanser. Men Sverige är enligt riksbankschef Stefan Ingves mer sårbart idag än för tio år sedan.

Kaos i italiensk ekonomi, en hård brexit eller handelskrig. Det är några av hoten mot världsekonomin som även skulle påverka Sverige hårt.

– Det finns alltid risker, det är därför man alltid måste ha en viss motståndskraft till exempel i form av goda statsfinanser och arbetslöshetsförsäkringar, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Låg ränta ett problem

Hon menar att det största hotet mot svensk ekonomi är om den globala ekonomin skadas. Det skulle slå mot svenska exportföretag vilket i sin tur skulle påverka stora delar av svensk ekonomi.

Hur väl rustade är vi mot nästa ekonomiska kris?

– Vi är väl rustade. Internationella investerare har stort förtroende för svenska statsfinanser. Men det vi inte har på samma sätt som 2008 är att kunna reglera ekonomin via penningpolitiken (alltså sänka kunna räntan ytterligare eftersom Riksbankens ränta redan ligger på minus, reds anm.).

Bankens SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje.

– Nästa lågkonjunktur kommer vi stå där med lite färre verktyg. Det är min oro idag, säger han, och fortsätter:

– Vi tror priserna kan gå ner ytterligare något på bostadsmarknaden. Men ska du få ett kraftfullare slag mot den svenska ekonomin så kommer sannolikt hotet från omvärlden.

Riksbankschefens oro

Och bankekonomerna får medhåll även från riksbankschef Stefan Ingves. Han menar att Sverige har blivit mer sårbart nu än under finanskrisen för tio år sedan. En bostadsmarknad i obalans, högt skuldsatta hushåll och en stor banksektor som oroar honom.

En av de som varnar för en ny kris allra tydligast är Anders Borg, som var finansminister 2006 – 2014, alltså under och efter finanskrisen.

I en intervju med TT säger han att det snart är dags igen.

– Under nästa mandatperiod, spår han.

Även han tror att en kris skulle vara svårare att hantera för Sverige i dagsläget. Bland annat pekar han på byggsektorn, som har fördubblats som andel av BNP på fem år.

– Det är där kraschen ligger. Norden utgör ett högriskområde för Europa. Det är en av de områden där IMF (Internationella valutafonden) målar rött på kartan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.