Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi hoppades att alla skulle hoppa på det här, men det har snarare varit tvärtom, vi har fått kämpa för varenda krona”, säger Ur och Penns vd Abed al Saffar om hyresrabatten som fortfarande uteblir för många företag. Foto: Marco Nilsson / SVT

Hyresrabatten uteblir fortfarande

Publicerad

Det är fortfarande många butiker som inte fått del av den hyresrabatt som regeringen presenterade när coronakrisen startade. Butikskedjan Ur och Penn uppger att de fått sänkt hyra bara i mellan 25 och 30 procent av sina butiker. 

– Vi hoppades att alla skulle hoppa på det här, men det har snarare varit tvärtom, vi har fått kämpa för varenda krona, säger Ur och Penns vd Abed al Saffar. 

För att butikerna ska kunna ta del av stödet måste först fastighetsägaren gå med på att sänka hyran för butiken. Staten går sedan in och kompenserar fastighetsägaren med hälften av hyressänkningen. Och det har inte alltid gått att komma överens mellan butiksägarna och fastighetsägarna. 

– Det går dåligt. Vi får tillbaka svar som i sak är korrekta och som säger att fastighetsägarna inte har någon skyldighet att erbjuda stöd, säger Abed al Saffar. 

Enligt branschorganisationen Svenska Handels undersökning bland 500 företag är det bara knappt fyrtio procent av de företag som förlorat mer än hälften av sin omsättning som än så länge har fått rabatt på hyran. Diskussionerna mellan butiks- och fastighetsägarna har ofta varit kärva, från båda sidor finns irritation över motpartens agerande och över att förhandlingarna om hyrorna nu tar mycket energi mitt i krisen. 

 - Vi skulle behöva fundera på hur vi rustar oss, i stället får vi från båda sidor lägga tid på det här, säger Abed al Saffar.  

Näringsminister Ibrahim Baylan meddelar via sin pressekreterare att han inte har tid för en intervju om hyresstödet, men säger i en skriftlig kommentar att det i dag är fler företag som fått sänkt hyra än vid en tidigare undersökning och att han hoppas att den siffran stiger. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet