Positivt besked om hyresrabatter

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks nytt hopp för krisande butiker och restauranger som vill få sänkta hyror. I dag fattar regeringen det av många efterlängtade beslutet om rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher, tre veckor efter att förslaget lades fram.

– Det här hyresstödet riktar vi till dem som har tappat mest intäkter, som har stora fasta kostnader och som riskerar att gå omkull annars, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S). 

Regeringens beslut innebär att hyran kan sänkas med upp till 50 procent, där fastighetsägare och staten ska dela lika på kostnaden.

Coronapandemin

Förslaget presenterades för tre veckor sedan men inget beslut fattades, då alla statsstöd behöver godkännas av EU. Det gjorde att många fastighetsägare tvekade vilket drabbat många krögare, frisörer och så vidare som akut behöver sänka sina kostnader. Nu finns det inga hinder i vägen att bevilja hyresrabatt enligt bostadsministern. 

– Nu är det viktigt att hyresvärdar och fastighetsägare tar sitt ansvar och använder det här stödet som vi nu ger från staten, säger bostadsminister Per Bolund (MP).

Godkännandet av EU-kommissionen kom under onsdagen och det formella beslutet fattas på regeringssammanträdet under torsdagsförmiddagen. Hyresrabatten är tillfällig och gäller mellan 1 april och 30 juni. Fastighetsägaren ansöker om stödet hos länsstyrelsen i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet