Foto: TT

Ibrahim Baylan: ”Det är väldigt höga priser”

Publicerad

Regeringen tänker nu skärpa övervakningen och reglerna för elnätsföretagen. Det avslöjar energiminister Ibrahim Baylan i en intervju med SVT.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) reagerade idag på SVT:s uppgifter som visar att elnätsföretaget Ellevio genomfört de största prishöjningarna i modern tid.

– Det är klart att det är väldigt höga priser och höga prisökningar jämfört med den allmänna nivån på prisökningar i samhället, säger han till SVT Nyheter.

På ett och ett halvt år från första januari år 2015 har Ellevio höjt priset för sina kunder med 18 procent.  Den största ökningen har skett  i  Värmland där en genomsnittlig villaägare får betala 2 000 kronor mer om året.

– Det är katastrofalt att ha en infrastruktur som fungerar så här. Det borde samhället ha kontroll över, säger Olle Grahn som är kund hos Ellevio.

LÄS MER: Han drabbas hårdast av eljättens prishöjningar

De två andra eljättarna i Sverige Vattenfall och EON har följt efter och gjort mycket stora prishöjningar. Och energiministern tänker nu genomföra en rad åtgärder:

– Vi stärker resurserna till energimarknadsinspektionen med tio miljoner kronor om året. Och vi ber också att myndigheten tar fram ett underlag för att se hur vi ska undvika det här i framtiden så att kunderna får fram sin el men inte drabbas av betungande avgifter i onödan, säger Ibrahim Baylan.

Det är uppenbart att regleringen av elnätet inte har fungerat. Sedan år 2008 har priserna som kunderna tvingas betala för att få el till sina hem exploderat.

Fick rätt att chockhöja

Regleringen av elnätet har ändrats och elnätsföretagen har flera gånger  drivit sin sak i domstol. Förra året fick man till exempel rätt att chockhöja avgifterna med 36 miljarder kronor efter en över tre års lång process i förvaltningsdomstolen. Det är detta som nu slagit igenom i mycket stora prisökningar för kunderna.

– Jag tror att de allra flesta tycker att det är en väldigt olycklig händelseutveckling, säger Ibrahim Baylan.

– Det har blivit väldigt sega rättsprocesser.  Det var nog aldrig meningen att det skulle gå till på det här sättet när den förra regeringen fastställde de här reglerna.

Han pekar också på att en av domarna i en intervju med SVT förra året kritiserade regeringen för att lagstiftningen var otydlig.

– I domen från 2015 pekar en av domarna på att det finns en svaghet och jag vill gärna se hur vi ska åtgärda de här svagheterna inför den kommande perioden som sträcker sig från år 2020 och framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.