IMF sänker global tillväxtprognos

Publicerad

Den globala tillväxten ökar både i år och nästa år, enligt Internationella valutafondens ekonomer. Men inte lika mycket som de trodde i januari.

Bland bromsklossarna finns Ryssland, vars ekonomi tar stryk till följd av Ukraina-krisen.

Även andra tillväxtländer, som Brasilien, tar mer stryk än väntat när stimulanser från USA:s centralbank trappas ned och höjer ränteläget i västvärlden. Trenden dränerar tillväxtländerna på kapital.

För Ryssland är det en tvär inbromsning som står för dörren. Den ryska tillväxtprognosen för i år sänks med 0,6 procentenheter till 1,3 procent. Även näst års ryska prognos skruvas ned.

Förutom den geopolitiska osäkerhet som uppstått efter Rysslands annektering av Krimhalvön och risken för en väpnad konflikt med Ukraina väntas sanktioner från väst och ryska motsanktioner att slå hårt mot Rysslands handel och finansiella tillgångar, enligt Internationella valutafonden.

IMF ser även en risk på nedåtsidan för sin prognos från det låga inflationstrycket i bland annat eurozonen.

Den svenska ekonomin väntas enligt IMF växa med 2,8 procent i år och 2,6 procent 2015. Penning- och finanspolitik beskrivs som adekvat, men IMF efterlyser åtgärder för att stabilisera banksektorn, minska utlåningen till hushåll och få in fler på arbetsmarknaden med en mer flexibel lönebildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.