Amerikanska riksbankschefen Jerome Powell. Foto: SHAWN THEW/TT

Inflationen fortsätter sjunka i USA

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i USA sjönk till 5,0 procent i mars, meddelar amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Samtidigt steg kärninflationen med 0,1 procentenheter. Beskedet följdes av ett lyft på Stockholmsbörsen.

Inflationen i USA bromsade från 6,0 procent i februari till 5,0 procent i mars, meddelar det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Det är den lägsta inflationssiffran sedan i maj 2021. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en inflationstakt i mars på 5,1 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

Däremot steg kärninflationen, det vill säga rensat från livsmedels- och energipriser, från 5,5 procent till 5,6 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Lyft på börsen

Beskedet följdes av ett lyft på Stockholmsbörsen, vars breda index låg på plus en halv procent strax före att siffrorna offentliggjordes och därefter åkte upp på över en procent. Detta som en effekt av mindre oro för ännu fler räntehöjningar frånden amerikanska centralbanken.

Kronan stärktes också mot dollarn med nio öre och kostar nu 10:30,samtidigt som marknadsräntorna föll tydligt.

Den alltjämt höga kärninflationen innebär dock att USA:s centralbank troligen kommer att genomföra ytterligare räntehöjningar nästa månad, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.