USA:s inflation sjunker – så påverkas Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i USA sjönk till 6 procent i februari, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

– Det är bra för Sverige, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om beskedet.

Att februari månads amerikanska inflation sjönk till 6 procent kan jämföras med inflation på 6,4 procent i januari. Rensat för livsmedels- och energipriser sjönk inflationen till 5,5 procent i februari, enligt nyhetsbyrån TT.

– Att inflationen går ner i USA är bra för Sverige. Om inflationen går ned i USA blir det lättare att få ned den i Sverige också. Världen är en global marknad, och inflationen sprider sig. Den måste ned överallt för att den ska kunna försvinna här, särskilt hos de vi bedriver handel med, säger Alexander Norén.

Den amerikanska marknaden reagerade mycket måttligt på beskedet. Räntan sjönk 2 punkter efter beskedet. Stockholmsbörsen stiger däremot efter beskedet om den amerikanska inflationen.  Vid 15-tiden ligger det breda OMXS-indexet plus 2 procent.

– Det här visar att räntehöjningar ger effekt, till slut. Det kan lätta på trycket på amerikanska centralbanken att höja räntan, särskilt nu efter bankkrascherna i USA, säger Alexander Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.