Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar bankkrisen i USA oss här i Sverige? Borde man tänka om med sitt sparande nu? Hör sparekonom Shoka Åhrmans om hur svenskarna ska agera nu. Foto: Fredrik Sandberg / Henrik Montgomery / TT /SVT

Sparekonomerna: Så kan du spara i kristider

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 2015 tog de svenska hushållen ut mer pengar än de satte in. Med ökade levnadskostnader och kraschade banker i USA – hur ska svenska sparare egentligen tänka? Sparekonomerna Shoka Åhrman och Frida Bratt försöker reda ut det.

Kraschade banker i USA, stigande bolåneräntor och höga matpriser. Prisökningen på mat i februari är den högsta som den oberoende sajten Matpriskollen någonsin uppmätt. Och för första gången sedan 2015 tog de svenska hushållen ut mer pengar än de satte in, enligt SEB:s sparbarometer.  

– Många lever nu på sparpengar och det kan vara så att vi har den tuffaste tiden framför oss, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Hur påverkar de amerikanska bankkrascherna svenska sparare?

– I dagsläget bör det inte påverka så mycket, säger Shoka Åhrman, som menar att svenska fondbolag generellt inte investerar så mycket i amerikanska techföretag, säger Shoka Åhrman.

Viktigast att skaffa sparbuffert

Har ni några tips på hur man ska spara?

– Att försöka förhandla om sitt bolån är alltid en bra idé. Att amortera är också bra om man kan det, men viktigast är att skaffa sig en sparbuffert genom att spara på ett sparkonto med ränta. Men man får sympatisera med dem som inte kan spara, alla har inte den möjligheten just nu, säger Shoka Åhrman.

– Fonder med låga avgifter och stor riskspridning har historiskt varit ett effektivt sparande, trots en nervös marknad, säger Frida Bratt.

Något som flera kan tänkas göra på kortare sikt är att försöka minska sina utgifter: se över streamingtjänster, kanske hyra ut en del av bostaden och planera sina matköp.

– Tänk också på att skydda din ekonomi. Vad händer om du blir arbetslös eller sjukskriven? A-kassa, sjukförsäkring och inkomstförsäkring kan vara bra. Många har försäkring på bilen, men inte på sig själv eller sin inkomst, säger Shoka Åhrman.

Kan man välja bort någon sparform?

– Den typen av sparform som man inte kan något eller väldigt lite om bör man välja bort. Allt beror på vilken kunskap man har, hur riskvillig man är och vilken tidshorisont, säger Shoka Åhrman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.