Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill bättre än så här, absolut.” Hör Alectas vd om miljardinvesteringarna. Foto: SVT/Jonas Ekströmer/TT

Alectas vd om investeringarna: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Alectas vd Magnus Billing bedömer att pensionsbolagets aktier i de två kraschade nischbankerna i USA är värdelösa. Totalt handlar det om tolv miljarder kronor som har gått upp i rök – på bara 48 timmar.

Själv beskriver han det som ett misslyckande – men säger samtidigt att det knappt kommer få någon påverkan på pensionsutbetalningarna.

– Jag är absolut inte nöjd. Det här är inte bra för Alecta eller förtroendet för vad vi jobbar med, säger han till SVT Nyheter.

Tjänstepensionsföretaget Alectas vd Magnus Billing blev, liksom många andra, rejält överraskad när Silicon Valley Bank (SVB) i fredags kollapsade och stängdes ned av amerikanska myndigheter.

Bolaget hade nio miljarder kronor i aktier investerade i nischbanken, som exponerades mot den blödande tech-sektorn i USA, när allt plötsligt rasade.

På söndagen kom nästa besked: Signature Bank, där Alecta hade ytterligare omkring tre miljarder kronor investerade, kraschade.

– Min bedömning är att därmed kommer aktierna inte ha något värde kvar i de här bolagen, de är värdelösa, säger Magnus Billing i en intervju med SVT Nyheter.

”Ett misslyckande”

Han är självkritisk men betonar att det hela gick snabbt och att det var få som hann förutse vad som var på väg att hända.

– Marknaden i stort, inklusive oss, förstod inte att det blev ett så stort och kraftigt fall som faktiskt skedde. Det gick på 48 timmar. Det var en spiral som gick med ett rasande tempo, säger han.

– Det är klart att det är ett misslyckande att vi inte kunde undvika de här tolv miljarderna i förlust, det råder ingen tvekan om det.

”Absolut inte nöjd”

Enligt Magnus Billing är det för tidigt att säga vad som gick fel. Samtal fördes med Silicon Valley Bank om dennes problemställningar redan under 2022, då utflödet av insättningar ökade samtidigt som bankens tillgångar fanns i långa amerikanska statspapper som föll i värde. Han betonar att förlusten dock utgör en mindre del av pensionsbolagets totala portfölj.

– Vi kan absolut lätt hantera det. Men det är klart att tolv miljarder är mycket pengar, säger han.

Tredje bank svajar – där Alecta investerat

Alecta har ytterligare 9 miljarder investerade i en annan bank på fallrepet: First Republic Bank. I förhandeln på måndagen föll aktien med 67 procent och har handelsstoppats.

Där betraktar man dock inte pengarna som förlorade, uppger Alectas kommunikationschef Jacob Lapidius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.