Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ingves: ”Räkna med normal ränta på 2,5 till 4 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Räkna med en normal ränta på 2,5 – 4 procent och ännu högre bolåneräntor. Det var ett av de svar som riksbankschef Stefan Ingves gav när han chattade med SVT Nyheters läsare under onsdagen.

Imorse meddelade Riksbanken att räntan hålls kvar på rekordlåga minus 0,5 procent.

Under onsdagseftermiddagen svarade han på frågor i en chatt.

Här är några av frågorna och svaren:

Om Riksbanken inte hinner höja räntan med mer än någon procentenhet innan lågkonjunkturen slår till vad har ni då för ”vapen” att ta fram? Känns väl inte troligt att vi då ska gå ner till minus två procent.

– Micke

Stefan Ingves svarar:

”Visst kan vi rent tekniskt gå ner till en ränta på minus två procent, vi kan också köpa mera statsobligationer eller låna ut pengar på annat sätt. Vilka kombinationer som används beror helt och hållet på de då rådande omständigheterna. Men, just nu, ser vi framför oss räntehöjningar – en helt annan riktning än vad du frågar om.”

Är det dags att binda sin bolåneränta?

– Paolo

Stefan Ingves svarar:

”Det måste du bestämma själv. Vad som är lämpligt bestäms av din egen ekonomiska situation och vilka risker du är villig att ta.”

Hur högt kommer ni höja räntorna när ni väl börjat höja dem?

– Tomas M

Stefan Ingves svarar:

”Vi räknar med att höja räntan med ungefär 0,5 procent per år de kommande åren. Får vi rätt i vår prognos kommer då reporäntan att vara drygt 1 procent 2021.”

Tycker du att de poletter som vi fick istället för våra hederliga mynt är värdiga Sverige?

– Morgan Carlsson

Stefan Ingves svarar:

”Ja det är de. De gamla mynten var stora, tunga och innehöll nickel. Dom nya mynten är lättare, lättare att hantera i stora mängder och mera miljövänliga, rätt mynt vid rätt tid!”

Vad skulle du säga är en normal räntenivå? Vad ska man räkna med på lång sikt som bolånetagare?

– Johanna

Stefan Ingves svarar:

”Vår bedömning är att en normal nivå för den penningpolitiska räntan ligger i intervallet  2,5 – 4 procent på lång sikt. Till det skall man sedan lägga bankernas finansieringskostnad och räntemarginal, så som bolånetagare får man räkna med att alltid betala mer än reporäntan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.