Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka kring sparande i ett ISK-konto? Hör Compricers sparekonom i klippet ovan. Foto: SVT

ISK-skatten skenar – nästan 15 miljarder i år

Uppdaterad
Publicerad

Skatten på innehavet på investeringssparkontot (ISK) lyfter kraftigt i årets deklaration, till följd av den höjda statslåneräntan.

Spararnas samlade ISK-skatt blir nästan 15 miljarder kronor – innan den kvittas mot kapitalförluster. Det kan jämföras med 6 miljarder i fjol.

Nästa år väntas det bli ännu mer.

Schablonintäkterna från ISK-tillgångarna som ska beskattas i år har skenat iväg uppåt med 140 procent till totalt 48,9 miljarder, enligt Skatteverkets databas.

Med den 30-procentiga skatten på kapitalinkomster innebär detta en samlad skattenota för svenskarnas ISK-tillgångar på nästan 15 miljarder kronor i år – upp från drygt 6 miljarder i fjol.

ISK-tillgångarnas samlade tillväxt bromsar samtidigt in till omkring 1 procent, ned från 4 procent året före.

Bakom skattesmällen i år ligger en betydligt högre statslåneränta, som har tryckt upp den procentsats som används för att räkna fram schablonintäkten från ISK-tillgångarna till 2,94 procent (statslåneräntan plus 1 procentenhet).

Omstridd beskattning

I nästa års deklaration ser det ut att bli ännu högre beskattning av ISK-sparandet. Statslåneräntan höjdes till 2,62 procent i november, vilket ger en procentsats på 3,62 procent när schablonintäkten ska räknas fram till deklarationen 2025.

Nivåerna kan jämföras med 1,25 procent i deklarationen 2023.

ISK-beskattningen är omstridd. I december 2023 föreslog regeringen att ISK-tillgångar upp till 300 000 kronor per person ska bli skattefria. Siktet är inställt på att få med detta som en skattesänkning i höstbudgeten.

Fakta: ISK-skatt betalas på schablonintäkt

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan spara i till exempel aktier och fonder.

Du betalar som kontoinnehavare inte någon skatt på vinsterna du gör på kontot. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina kontotillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust.

Beskattningen uppgår till 30 procent av vad som kallas schablonintäkten på ISK-tillgångarna. Schablonintäkten räknas fram genom att multiplicera ISK-beloppet med statslåneräntan plus 1 procentenhet. Om statslåneräntan ligger under 0,25 procent tillämpas 1,25 procent som lägsta procentsats för att beräkna schablonintäkten.

Schablonintäkten från ISK-innehavet kan i deklarationen kvittas mot kapitalförluster utanför ISK, så länge det inte handlar om förluster som har gjorts på en kapitalförsäkring.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.