SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka: Frank Vang-Jensen vill visa att han minskar kostnadskostymen ordentligt. Foto: SVT / Jonas Ekströmer,TT

Johanna Cervenka om Nordeas sparpaket: ”Vd:n tog i mer rejält än förväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas nytillträdde vd Frank Vang-Jensen vill spara nära 14 miljarder kronor. Enligt SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka är sparpaketet större än förväntat.

I dag kom beskedet att Nordea gör en brakförlust på 4,5 miljarder kronor. Men anledningen är inte att banken går dåligt utan att företaget ska göra nedskrivningar som motsvarar nära 14 miljarder kronor. Pengar som bland annat ska gå till omstruktureringar.

Enligt SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka ska man tolka beskedet som att den nya vd:n Frank Vang-Jensens stakar ut vägen framåt.

– Det här är Frank-Vang Jensens första rapport, det är nu han har chansen att ta stora kostnader på ett bräde. Uppfattningen är att han har tagits in i Nordea för att minska kostnadskostymen  och nu vill han så klart visa att han gör det ordentligt, säger hon.

”Tog nog i lite mer rejält än förväntat”

Beskedet att Nordea ska spara var inte oväntat. Det är däremot storleken på sparpaketet, enligt Johanna Cervenka.

– Han tog nog i lite mer rejält än förväntat. Man ska spara betydligt mer än Handelsbanken, som igår aviserade att man ska skära 800 tjänster varav 500 i Sverige.

– Bankerna pressas ju av konkurrensen från olika digitala tjänster som erbjuder allt från pension till konsumtionslån. Det märks att det är en stor omställning på gång i branschen.

”Ska lägga ner bankkontor”

Vad innebär det här för kunderna?

– När banker omstrukturerar innebär det i klartext att de ska lägga ner bankkontor och att färre tjänstemän ska göra jobbet. Inom bankväsendet pågår det en stor omställning där arbete som människor tidigare gjort nu kan automatiseras.

Frank Vang-Jensen var tidigare vd för Handelsbanken, en tjänst han sades upp ifrån. I början av september stod det klart att han blir ny vd för Nordea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.