Foto: Tomas Oneborg/TT

Julfrid på bostadsmarknaden

Publicerad

Jullugnet lade sig över bostadsmarknaden i december.

Räkna heller inte med extrema prisökningar under 2021, spår bedömare.

Årets sista månad visade på oförändrade priser på riksnivå enligt nya siffror från Svensk mäklarstatistik, detta såväl för bostadsrätter som villor. På tolvmånadersbasis har det dock skett en kraftig prisökning där bostadsrättspriserna stigit med sju procent samtidigt som villorna lyft med hela 13 procent.

– Man kan konstatera att det varit remarkabla prisökningar. Det har blivit precis tvärtemot vad vi trodde när coronapandemin bröt ut men svensken har lagt mer tid och pengar på boendet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Stor efterfrågan på villor

I en tid när allt fler fått jobba hemifrån har efterfrågan på större lägenheter liksom villor ökat markant och i till exempel Storstockholm respektive Stormalmö har priserna lyft med 15 procent under tolv månader.

Sven-Erik Kristensen, vd för Bjurfors Göteborg tror precis som Per-Arne Sandegren inte på några sjunkande priser, men inte heller på en liknande utveckling som under 2020.

– Vi kommer inte att se lika stora prisförändringar uppåt som under 2020. De resurser man fick över på till exempel uteblivna resor, restaurangbesök och nöjen lade man på bostaden. Nu när vi kanske kan se ljuset i tunneln och börja leva normalt igen kommer bostadspengen få konkurrens av ett annat uppdämt behov, säger han.

Liten chans till förändring

Per-Arne Sandegren konstaterar samtidigt att med fortsatt låga räntor och om arbetslösheten inte stiger kraftigt under inledningen av året finns det egentligen bara en faktor som kan påverka bostadspriserna nedåt, nämligen om hyresrättsmarknaden förändras radikalt.

– Men vi har haft en den här situationen under väldigt lång tid där det råder bostadsbrist i många kommuner och oddsen är extremt höga för att det skulle vi så vi ser inga stora förändringar i närtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer