Klarna: Finns en poäng med att handla på kredit på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av Klarna-användarna skjuter upp sina betalningar. Något som grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski inte tycker är konstigt.

– Vi försöker marknadsföra Klarna som en bank och ett sätt att betala. Det finns en trygghet i att få varan och känna på den innan man betalar för den när man handlar på nätet, säger han i Ekonomibyrån.

Omkring 400 000 personer har skulder hos Kronofogden och summan ökar. Men det är svårt att säga hur stor del som kommer från konsumtionslån och avbetalningar. Och när man väl hamnat där är det svårt att bli av med skulden, enligt Kronofogden.

– Det blir lätt en ond spiral med räntor och avgifter så vi ser att vissa är kvar hos oss i 10-20 år, säger Davor Vuleta, analytiker vid Kronofogden.

Ekonomibyrån

Klarna värderades till 390 miljarder kronor i november. Men det svenska betalbolagets har också kritiserats för att bidra till överskuldsättning. 

Missa inte säsongspremiären av Ekonomibyrån – Alla får låna! på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet