Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Översvämningar i Gävle 2021. Att äga hus i områden som ofta drabbas av översvämningar kan påverka ditt bolån – hör mer i klippet. Foto: TT

Klimatförändringarna gör det dyrare och svårare att ta bolån

Uppdaterad
Publicerad

Att äga hus i översvämningsdrabbade områden kan leda till stigande bolåneräntor och sjunkande bostadsvärde, varnar experter i Ekonomibyrån.

Klimatförändringar kommer att leda till fler och mer intensiva stormar. Staffan Moberg, klimatanpassningsexpert på Svensk Försäkring, menar att det bara är en tidsfråga innan försäkringsbolag vägrar försäkra hus i områden som är utsatta för översvämningar och höga havsnivåer.

Det kan i sin tur sänka värdet på bostaden, öka bolåneräntan och göra det svårare att få bostadslån – eftersom hemförsäkring är ett krav för att få bostadslån.

Ekonomibyrån

Svårare för banken

Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije tittar banksektorn på frågan just nu, men ingen bank har satt ner foten. 

– För att en bostad ska kunna belånas krävs det att den är fullvärdesförsäkrad, för att bankens säkerhet för utlåningen ska finnas kvar om bostaden skulle brinna upp. Om försäkringsbolagen vägrar försäkra vissa områden blir det svårare för bankerna att låna ut, säger han till Ekonomibyrån. 

Översvämningarna i Gävle och Dalarna 2021 kostade försäkringsbolagen över 1,6 miljarder kronor i skadeersättning.

Så kan husägarna drabbas – hör Robert Boije och Staffan Moberg berätta mer i klippet ovan. Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Dyrt väder i SVT Play.

I en tidigare version av den här artikeln angavs en felaktig skadeersättningssiffra. SVT Nyheter beklagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet