Några av deltagarna vid Världsekonomiskt forum i Davos, i år väntas omkring 1 500 privatjet flyga in personer som ska till konferensen. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / TT

Klimatfrågan stekhet i Davos – ändå väntas många resa dit med privatflyg

Uppdaterad
Publicerad

Klimatmålen är ett av årets hetaste teman under årets upplaga av Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Men att döma av antalet deltagare som flyger privatjet till årets event tycks gräddan inte ha drabbats nämnvärt av klimatångest. Närmare 1 500 privatflygplan väntas under veckan.

Alpstaden Davos fylls nu av toppolitiker, PR-folk och kändisar från när och fjärran. Och siffror från Air Charter Service (ACS) tyder på att rekordmånga av dem kommer att anlända dit i privatjet. Vissa från destinationer så långt bort som Hongkong, Indien och Kina.

Under veckan som konferensen hålls beräknas nästan 1 500 privatflygplan landa på flygplatser nära Davos. Detta är en ökning från 1 300 i fjol, trots att forumdeltagarna själva listade klimatförändringar som den största riskfaktorn för världsekonomin så sent som i förra veckan.

May och Trump stannar hemma

Men minnet är kort och tiden knapp, i synnerhet för somliga vd:ar och toppolitiker som väljer att flyga helikopter sista biten från flygplatsen i stället för att spilla tid på tåg- eller taxiresor.

Några av västvärldens mäktigaste ledare väntas inte dyka upp vid årets upplaga av Världsekonomiskt forum. Storbritanniens premiärminister Theresa May uppger rådande politiska turbulens kring brexit som skäl för att utebli.

USA:s president Donald Trump är fullt sysselsatt med att försöka lösa det låsta läget i frågan om bygget av muren mot Mexico, vilket lett till att statsapparaten varit nedstängd rekordlänge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer