Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska vara beredda på fortsatt turbulenta marknader”. Hör Stockholmsbörsens vd Fredrik Ekström i Ekonomibyrån. Foto: TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stockholmsbörsens vd: ”Fortsatt turbulenta marknader”

Uppdaterad
Publicerad

Aktiemarknaden har präglats av stora svängningar sedan årsskiftet. När Ryssland invaderade Ukraina störtdök kurserna och kriget har spätt på volatiliteten sedan dess.

Även om kurserna nu står högre än före krigsutbrottet ska vi ska vara beredda på fortsatt turbulens, enligt Stockholmsbörsens vd Fredrik Ekström.

– En kortsiktig placerare som måste sälja när marknaden studsar ner riskerar att förlora pengar, säger han i Ekonomibyrån.

När kriget bröt ut för drygt en månad sedan följdes det av dramatiska börsfall och osäkerheten över vad effekterna skulle bli spred sig över hela världen. 

– Det fanns en känsla av att det här kunde innebära stora konsekvenser för ekonomisk tillväxt, finansmarknader och inflation. Det gjorde folk ganska nervösa. Vi följde vad som hände på våra skärmar och frågade oss vad som skulle hända sen, säger Chris Beauchamp, marknadsanalytiker på brittiska finanshuset IG.

Det var många osäkerhetsfaktorer som tog marknaden på sängen. Ingen visste vilka sanktioner som skulle införas och hur de skulle komma att påverka.

Därför stiger börsen nu

Nu är börsen tillbaka på nivåer som före invasionen. Enligt Beauchamp beror det på att det finns en större optimism på världsmarknaden idag, sett från ett rent ekonomiskt perspektiv.

– Det finns en större tilltro att krigets påverkan på ekonomin inte kommer vara lika illa som befarat. Och voliatiliteten vi haft på marknaden ett tag verkar avta i nuläget, säger Chris Beauchamp.

Han menar att marknaden anpassat sig till situationen och börjat se bortom krigets direkta effekter.

– Jag tror att marknaderna omedelbart rörde sig mot det värsta tänkbara scenariot. Nu har de börjat återhämta sig och blir mer optimistiska, på sätt och vis för att de har tagit fler av de dåliga nyheterna i beaktning.

Fortsatt oro framöver

Även om vi nu vet vilka sanktionerna är och hur de påverkar är det fortfarande mycket som är osäkert. Både gällande krigets framfart, ytterligare sanktioner och inflationens effekter.

- På kort sikt innebär volatiliteten att vi får en högre risk i marknaden. På lite längre sikt spelar voilatiliteten mindre roll för historiskt så har börsen gett positiv avkastning över tid.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Vart är vi på väg? På SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomibyrån

Mer i ämnet