Frankrikes finansminister Bruno Le Maire under nattens webbmöte om EU:s coronapaket. Efter 16 timmars förhandlingar slutade mötet i fortsatt oenighet. Foto: Thomas Samson, TT

Krismöte i påsk om EU:s coronaplan

Uppdaterad
Publicerad

Finansministrarnas nattliga webbmöte slutade i total oenighet och striden mellan nord och syd lever vidare när EU-länderna måste ena sig om hur man ska dämpa coronakrisens förlamande effekt på ekonomin. Nya försök ska göras under påsk.

Vid 16-tiden på tisdagen samlades finansministrarna framför sina datorer för att hålla webbmöte om coronaläget. På onsdagsmorgonen hade man ännu inte nått i mål – trots en hel natt av förhandlingar.

”Efter 16 timmar av diskussioner har vi kommit nära en uppgörelse, men vi är inte där än. Jag har avbrutit eurogruppsmötet och fortsätter i morgon, torsdag”, skriver eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno på Twitter.

Coronapandemin

Ny starttid för mötet blir nu klockan 17 på skärtorsdagen.

”Min målsättning kvarstår: ett starkt säkerhetsnät i EU mot effekterna av covid-19, för att skydda arbetare, företag och länder, samt åtaganden om en ansenlig återhämtningsplan”, skriver Centeno.

”EU:s framtid på spel”

Framför allt står striden om de euroobligationer som Italien och Spanien kämpar hårt för, men Nederländerna och Österrike är lika envist emot.

”Vi anser att det här kommer att skapa mer problem än lösningar för EU. Vi skulle behöva garantera skulder för andra länder på ett orimligt sätt”, skriver den nederländske finansministern Wopke Hoekstra på Twitter.

Sydländerna vill också ha så få villkor som möjligt när det gäller eventuella miljardlån från stödfonden ESM, som nederländarna i sin tur bara vill ge med krav på strikta kontroller och reformer – bortsett från när det gäller lån för medicinsk utrustning och vårdkostnader.

Spanska ministrar oroas för konsekvenserna.

– Det här är en avgörande fråga där hela EU:s framtid står på spel, säger jordbruksminister Luis Planas till Sur Radio enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svensk tvekan – och optimism

Inför de fortsatta samtalen på skärtorsdagen trycker EU-bjässarna Frankrike och Tyskland på för att få övriga länder att hitta en kompromiss.

Från svensk sida är finansminister Magdalena Andersson (S) trots allt optimistisk.

– Alla länder ser ju behovet av att vi agerar tillsammans, att vi gör det skyndsamt och att det behöver handla om omfattande stöd – men sedan handlar det lite om villkoren till stöden där vi har lite olika ingångar, säger Andersson efter nattmanglingen framför datorn.

När det gäller euroobligationer tillhör Sverige de tveksamma. Eftersom Sverige inte är med i eurozonen är frågan dock inte lika het som för många andra.

– Det är ju ingen hemlighet att vi alltid har uttryckt en viss skepsis mot det. Däremot måste vi alla anstränga oss för att hitta en väg framåt i det här, säger Andersson – som ändå¨räknar med en snar uppgörelse.

Även EU-kommissionen hoppas.

”I morgon är en annan dag”, skriver ekonomikommissionären Paolo Gentiloni på Twitter.

Fakta: Miljardpaket från EU

EU-ländernas finansministrar diskuterar tre olika stödpaket:

  • För länderna föreslås lån på upp mot 240 miljarder euro bli tillgängliga via euroländernas räddningsfond ESM.
  • För små och medelstora företag talas om ytterligare 200 miljarder euro i lån från Europeiska investeringsbanken, EIB.
  • För arbetstagarna erbjuds EU-kommissionens korttidsarbetsprogram Sure, med 100 miljarder euro i lån för att hjälpa stater att täcka upp med löner när arbetsgivarna drar ned på arbetstiden.

Därutöver har EU redan infört lättnader och flexibilitet när det gäller statsstöd och reglerna om statsskulder och budgetunderskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet