SEB:s vd Johan Torgeby säger att ”förtroendet från våra kunder och intressenter är grundläggande för vår finansiella styrka”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Analytiker om SEB: Stark rapport

Uppdaterad
Publicerad

Ett starkt resultat, anser Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank om SEB:s rapport för årets andra kvartal.

– Aktien kommer att handlas upp ett par procent på det här, säger han.

Resultatet för årets andra kvartal landade på 6 103 miljoner kronor. Det var i linje med förväntningarna från analytikerna som, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 160 miljoner kronor.

Enligt Håkansson överraskar banken dock positivt.

– Det kanske är speciellt räntenettot som överraskar i dag, drivet av god volymtillväxt. I övrigt är vi även positivt överraskade av hur bra det går för dem i Baltikum.

Lägre än i fjol

Siffran kan jämföras med vinsten på 10 674 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Men att resultatet är lägre än i fjol är inte intressant, anser Andreas Håkansson.

– De hade enorma engångskostnader för ett år sedan så det är inte lönt att jämföra.

Räntenettot steg till 5 692 miljoner kronor, från 5 500 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 4 735 miljoner kronor, från 4 814 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 12 197 miljoner kronor, jämfört med 11 903 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5 708 miljoner kronor, från 5 527 miljoner kronor.

”Förtroendet grundläggande”

De förväntade kreditförlusterna ökade till 808 miljoner kronor, från 330 miljoner kronor.

I rapporten konstaterar SEB:s vd Johan Torgeby att osäkerheten runt handel och politiska frågor stod fortsatt högt på agendan hos investerare och företag.

Han kommenterar även bankens fortsatta arbete mot penningtvätt efter vårens skandaler.

”Förtroendet från våra kunder och intressenter är grundläggande för vår finansiella styrka. Vi investerar därför löpande för att hålla högsta standard inom bolagsstyrning, regelefterlevnad och riskhantering.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.