Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar det här Sverige? Här svarar SVT:s USA-korrespondent på tre frågor om de amerikanska statsskulderna. Foto: Mark Lennihan/TT/Ronald Verhoeven/SVT

Samtalen om USA:s skuldtak strandade: ”Leder ingenstans”

Publicerad

Förhandlingarna om USA:s skuldtak är fastlåsta. Det säger både Vitahuset och en ledande republikansk förhandlare.

Vita huset konstaterade på fredagen att det råder ”verkligamotsättningar” i samtalen som pågår om att undvika uteblivnaamerikanska skuldbetalningar.

Utspelet kommer samtidigt sompresident Joe Biden befinner sig i Japan för G7-ländernas toppmöte.Biden avbryter en planerad fortsättning på resan efter mötet föratt återvända till Washington DC och förhandlingarna.

Men ävenledande republikaner ser mycket mörkt på försöken att hitta enkompromiss mellan Republikanerna som kontrollerar representanthusetoch Demokraterna med makt i senaten och Vita huset.

Dags för paus

Den republikanske kongressledamoten Garret Graves säger att det ärdags att ta en paus i förhandlingarna om USA:s skuldtak.

– Det ärdags att trycka på pausknappen eftersom samtalen helt enkelt inteleder någonstans, säger han till reportrar i Washington.

Så sentsom i onsdags trodde den republikanske talmannen Kevin McCarthy attett avtal skulle kunna vara i hamn den här veckan. Men enligtGraves har förhandlingarna mellan demokrater och republikaner varit”oresonliga” och det är enligt honom oklart när de kan återupptasigen.

Varning för konsekvenser

USA:s kongress måste besluta om atthöja skuldtaket för att kunna låna mer pengar och därmed kunnabetala amorteringar och avskrivningar av lån.

Den politiskaprocessen om skuldtakshöjning återkommer med jämna perioder, menhittills har USA undvikit att utebli med skuldbetalningar.

USA:sfinansdepartement har varnat för ”katastrofala” konsekvenser om USAinte skulle kunna betala sina räkningar, vilket bland annat skullegöra landet oförmöget att betala ut lön till offentliganställda ochsannolikt utlösa ränteuppgång – vilket också skulle skaka omfinansmarknader världen över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.