Listor över ”lättlurade” säljs bland kriminella

Uppdaterad
Publicerad

De har blivit en allt mer attraktiv handelsvara bland internationella brottsnätverk. Det handlar om listor med kontaktuppgifter på människor som anses lättlurade. Bland kriminella kallas listorna för ”Suckers lists”.

När holländsk polis stormade in i lokalerna i Marbella i mars i år gjorde de ett överraskande fynd. Skälet till razzian var omfattande misstänkta investeringsbedrägerier som skedde i ett så kallat ”boiler room”.

En handfull män ringer sparare och erbjuder finansiella tjänster med hög avkastning. Men allt är bluff. Enligt polisen hade 40 personer förlorat cirka 60 miljoner kronor.

Det som överraskade den holländska polisen mest var dokument med listor på 2 500 holländare. Listorna kallades av bedragarna för ”Suckers lists”. Under sommaren och hösten kontaktade holländska finansinspektionen AFM alla på listan och varnade dem.

Samlar information om sårbara sparare

Listan sätts samman genom att bedragarna samlar information om sparare som redan blivit lurade eller som lämnat uppgifter på investeringssajter eller genom att klicka på reklam för finansiella tjänster på till exempel Facebook.

Enligt AFM säljs listorna dyrt mellan organiserade kriminella nätverk. Det är lätt att hamna på listan. Men det är svårt att bli avlistad.

Professor Keith Brown, som är chef för en enhet vid universitetet i Bournemouth som forskar kring finansiella bedrägerier, uppskattar att det bara i Storbritannien finns över en halv miljon människor som hamnat på bedrägerilistorna. Enligt Keith Brown omsätter den här typen av bedrägerier över 100 miljarder kronor varje år världen över.

Tomas i Örebro blev bedragen två gånger

Den 11 december berättade SVT om pensionären Tomas Holmqvist i Örebro som blivit lurad av flera bedragare. Under hösten har Tomas blivit kontaktad av ytterligare företag och personer som alla vill hjälpa honom få tillbaka pengarna.

Nu visar det sig att Tomas Holmqvist troligen hamnat på en så kallad Suckers list, ett register över potentiella brottsoffer.

– Detta har jag redan konstaterat. Hur skulle annars de här människorna som ringer mig hela tiden veta att jag är en lättlurad människa. Olika företag tar ju kontakt med mig. De måste ju samarbeta på något vis, säger Tomas Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.