Foto: TT

Löfven: Postnord var en dålig affär

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiserar den tidigare borgerliga regeringen för att den genomförde sammanslagningen av svenska Posten och Post Danmark.

– Även där gjorde den förra borgerliga regeringen en inte så lysande affär. Vi är 60-procentig ägare till bolaget, men vi har ett 50-procentigt inflytande, säger Stefan Löfven till journalister på en presskonferens i samband med avslutningen av EU-toppmötet i Bryssel.

– Det borde ha varit annorlunda, men nu är det som det är och vi ska ta hand om den situationen. Det är besvärligt, inte minst i den danska verksamheten eftersom där har du en mycket mer långtgående digitalisering. Det innebär att brevvolymen minskat ganska rejält, tillägger han.

Poststrulet

Statligt miljardtillskott för att rädda danska Postnord

I dag blev det klart att dansk-svenska Postnord får 2,2 miljarder kronor i ett statligt tillskott, för att rädda den danska delen av bolaget.

Omkring 400 miljoner kommer från svenska skattepengar, som alltså ska gå till att rädda den danska delen av bolaget.

Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered säger till SVT Nyheter säger att han inte vill ägna sig åt ”politiskt käbbel om vad som hände då”.

– Jag har ingen anledning att betvivla det goda uppsåtet man hade då. Även fackliga organisationer stod bakom sammanslagningen, säger han, och fortsätter:

– Nu är det viktigaste att ta tag i förtroendefrågor för Postnord och de statliga ägarna, och där har situationen förvärrats under regeringen Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet