Postnord styrelseordförande Christian Jansson säger att beslutet helt och hållet är styrelsens. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Pressbild

Postnords styrelseordförande om avgångarna: ”Helt och hållet vårt initiativ”

Uppdaterad
Publicerad

Postnords vd och finanschef får lämna sina poster. Anledningen är att styrelsen beslutat att det behövs en ny ledning för att möta kraven från marknaden.

– Det är styrelsen som genomfört ett analysarbete och kommit till den här slutsatsen, så det är helt och hållet vårt initiativ, säger ordförande Christian Jansson.

Postnords nuvarande vd Håkan Ericsson kommer tillsammans med finanschef Gunilla Berg att lämna organisationen. Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen.

Styrelsen för Postnord anser att bolaget behöver en ny ledning för att kunna fortsätta sin omställningstakt och möta de nya kraven från marknaden.

– De här två personerna har gjort ett fantastiskt arbete under drygt fem år med att ställa om Postnord, säger styrelseordförande Christian Jansson till SVT Nyheter.

Är styrelsens initiativ

– Som en konsekvens av accelererande marknadsförändringar behöver takten i Postnords omställningsarbete öka ytterligare.Förändringarna kommer accelerera och ställa nya och hårdare krav på Postnord och då krävs nytt ledarskap och en ny organisation. Efter fem år är det förståeligt när man kommer fram till att man inte vill ta ett nytt varv på fem år.

Christian Jansson säger att beslutet om Håkan Ericssons avgång, som sker på dagen, togs gemensamt med honom själv.

– Det har skett på styrelsens initiatv. Men det är en gemensam konklusion utifrån den uppkomna situationen.

Vill få in ny energi

På vilket sätt rimmar inte Ericssons ledarskap med de nya marknadskraven?

– Han rimmar ju väl men man ska ha energi att starta om när du gjort ett gigantiskt förändringsarbete under svåra förutsättningar. Att ha energin att starta om är mycket begärt. Därför är det rimligt att vi tar in nya krafter med ny energi.

Är det Ericsson som själv föreslagit att han vill avgå?

Tvärtom. Det är styrelsen som genomfört ett analysarbete och kommit till den här slutsatsen, så det är helt och hållet vårt initaitv. 

Kan man säga att han blivit sparkad?

- Det är ett ord jag inte vill använda eftersom det inte stämmer eftersom vi enats om beslutet. Men vi tog initiativet.

”Har gjort ett fantastiskt arbete”

Anledningen till att både vd och finanschef får avgå är enligt Christian Jansson för att de tillhör samma team som styrt bolaget i fem år.

– Det kändes lämpligt och rätt att byta hela teamet.

– Det har varit tufft och det är tufft för Postnord, men alltså de har verkligen gjort ett fantastiskt arbete de här två personerna och det ska de ha all heder för.

Fakta: Förluster och kritik

I bakgrunden till Postnords problem spökar digitaliseringen av brevvärlden, färre skickar fysiska brev när fler brev skickas digitalt. Den har skapat stora förluster och problem vid omställningen av koncernen med runt 30 000 anställda.

Värst har det varit i den danska rörelsen, som härom året blossade upp i en ägarstrid mellan den danska och svenska staten om vem som skulle betala för miljardförlusterna i Danmark.

I Sverige har omfattande kritik riktats mot Postnords posthantering med uteblivna och sena leveranser.

I omställningen till den nya världen har vd Håkan Ericsson velat höja portot rejält, slopa tömning av brevlådorna på söndagar och införa utdelning av post varannan dag i stället för varje dag.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.