2 000 lurade småsparare har gått ihop och stämmer den lettiska låneplattformen Envestio. Foto: SVT

Lurade sparare ämnar stämma låneplattform

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 2 000 sparare har gått ihop och planerar att stämma den lettiska bedrägerimisstänkta låneplattformen Envestio vars verksamhet möjliggjordes av svenska bankerna SEB och Swedbank.

 – Vi vill att bankerna ska kompensera oss för de pengar vi förlorade i bedrägerierna, säger Guillermo, som själv investerade i plattformen.

Artikeln har tillfogats en rättelse.

Upp till 300 miljoner kronor försvann när den lettiska så kallade crowdlendingplattformen stängde ned i slutet av januari i år. Bolaget som varit verksamt sedan 2018 marknadsförde investeringar i en lång rad verksamheter med en utlovad avkastning på upp till 22 procent.

Flera av investeringsprojekten handlade om kryptovaluta.

Plattformen hade sina huvudkonton i SEB och Swedbank.

”Inger förtroende”

Guillermo berättar att han, precis som många andra investerare, beslutade sig för att satsa pengar i bolagets projekt för att han letade efter högre sparräntor på sina besparingar.

– Jag såg att plattformarna hade bankkonton i internationella banker som Swedbank och SEB och det inger verkligen förtroende, säger Guillermo, som nu leder grupptalan mot bolaget.

Han berättar att han talat med flera personer som förlorat hela sina livsbesparingar. Totalt har han och de andra stämt bolaget på drygt 130 miljoner kronor. Guillermo uppskattar att antalet personer som förlorat pengar och den totala summan är betydligt högre.

I en tidigare version av artikeln uppgavs att sparare hade stämt bolaget. Stämningsansökan gentemot ledningen och styrelsen har ännu inte lämnats in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.