Politikerna eniga: Lycksökarna ska bort från PPM

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera skandaler med fondbolag inom PPM finns det nu en bred politisk enighet för att skärpa kontrollen.

Senaste exemplet är pensionsbolaget Allra som köpstoppats efter anklagelser om aggressiv marknadsföring, usel avkastning och märkliga affärer.

– Det är bedrövligt att vi har ett antal företag nu som har hanterat pensionsspararna pengar på ett så dåligt sätt, säger Mats Persson (L) som sitter i den pensionsgrupp som träffade regeringen idag.

Det har varit fler omskrivna skandaler med PPM bolag senaste året. I februari köpstoppades Allra – en av de större aktörerna med 130.000 pensionssparare och 19 miljarder förvaltade.

Svenska Dagbladet avslöjade anklagelser om märkliga affärer med dotterbolag i Dubai, och det finns klagomål på oseriösa försäljningsmetoder. 

Dessutom är avgifterna höga och avkastningen 2016 var mycket dålig.

Ense om stramare regler

– Är det något som jag tror vi är helt överens om i pensionsgruppen, så är det att vi behöver få stramare regler, säger moderaternas representant i gruppen Lars-Arne Staxäng till SVT Nyheter.

I Allra har stora delen av styrelsen hoppat av efter skriverier om märkliga affärer och anklagelser om att ägarna skall ha skott sig på pensionsspararnas bekostnad. Något som ägarna tillbakavisar.

Förra året stoppades bland andra Falcon Funds av Pensionsmyndigheten. Då krävde man in 2,4 miljarder som fanns förvaltade, men än i dag fattas över en miljard kronor.

Löfven vill riva upp

På torsdagen träffade pensionsgruppen regeringens representant, bland annat för att prata vidare om vilka förändringar man kan göra i PPM -systemet. Statsminister Stefan Löfven antydde att han ville riva upp hela pensionssystemet, vilket väckt ont blod hos oppositionen. Däremot är enigheten mycket stor mellan regeringen och oppositionen om att man vill skärpa regelverket för dom aktörer som finns på fondtorget hos Pensionsmyndigheten.

Felbedömning

Dagens pensionssystem skapades på 90-talet i en stor överenskommelse med stor enighet över blockgränserna. I dag är man lika eniga om att det finns stora brister i kontrollen på fondaktörerna, brister som kräver lagändringar.

– Vi trodde på de fria krafterna då, i allra högsta grad. Man var övertygad om att det regelverk vi hade fungerade väldigt bra, säger Solveig Zander, Centerpartiets riksdagsledamot i pensionsgruppen.

Hade man fel?

– Ja, man hade fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.