M kritisk till köpet av utsläppsrätter: Dyrt för skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna ställer sig positivt till att regeringen godkänner Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland. Däremot är man kritisk till planen att köpa upp utsläppsrätter. ”Vi tror att det har väldigt liten effekt miljömässigt. Däremot har det stor ekonomisk effekt för skattebetalarna, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Vi utgår från att regeringen gjort en rimlig bedömning av den här affären. Däremot är det mycket bekymmersamt att Stefan Löfven behövt ställa ut en check på 6 miljarder kronor för att köpa Miljöpartiet. Det går inte att tolka på något annat sätt. Det är högst tveksamt att agera på det viset, säger Lars Hjälmered (M) till SVT Nyheter.

”Stor ekonomisk effekt för skattebetalarna”

I samband med att regeringen meddelade att man ställer sig bakom beslutet att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland presenterades en plan för att minska kolanvändningen i Europa. Sverige kommer att köpa upp och annullera utsläppsrätter för över sex miljarder kronor under åren 2018-2040. Enligt Isabella Lövin (MP) är syftet att höja priset på kol och säkerställa att mer kol stannar i marken.

Vattenfall säljer brunkolen

– Vi tror att det här har väldigt liten effekt miljömässigt. Däremot har det stor ekonomisk effekt för skattebetalarna, säger Lars Hjälmered till SVT Nyheter.

Centerpartiet positivt

Även Centerpartiet är positivt till regeringens beslut att tillåta försäljningen, men tycker att satsningen på omkring 300 miljoner årligen för att köpa och annullera utsläppsrätter är alldeles för lite.

– Det stora problemet är utsläppssystemet på EU-nivå, och det är egentligen där de måste göra insatserna. Länder som Polen, Tyskland och andra, är väldigt beroende av brunkol, och kommer fortsätta att släppa ut så länge utsläppsrätterna är billiga, och det är de nu, säger partiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl.

Lindahl säger som svar på miljöorganisationernas kritik mot försäljningen att Tyskland måste få bestämma över sin egen energipolitik.

– Även om vi skulle lägga ned Tysklands kolverksamhet, ska vi då köpa upp Polens kolverksamhet och lägga ned den också, och Frankrikes kärnkraft?

KD: ”Äntligen har kommit till skott”

Kristdemokraternas energipolitiske talesperson Penilla Gunther säger att det är bra att regeringen ”äntligen har kommit till skott”.

– Tyskland måste som land och lagstiftare själva ta ansvar för hur man tar hand om sitt eget land och sin miljö. Därför är det ännu bättre att Vattenfall säljer än avvecklar brunkolsverksamheten, vi ska inte lägga oss i Tysklands miljöarbete på det sättet, säger Gunther till TT.

Enligt Gunther har regeringen inte förankrat de sex miljarder kronorna i köp av utsläppsrätter med oppositionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet